dseuri in spatii verziPresedintele Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic, din Camera Deputatilor a declarat ca va propune o lege a responsabilitatii civice pentru mediu, care sa prevada cresterea amenzilor pentru aruncarea gunoaielor si posibilitatea implicarii cetateanilor in aplicarea acestor amenzi prin decizie a administratiei locale.

“Voi propune o lege a responsabilitatii civice fata de mediu, care sa prevada pe de o parte, cresterea substantiala amenzilor pentru abandonarea deseurilor in locuri nepermise – pe spatiul verde, rauri, in orase – si posibilitatea implicarii cetatenilor in amendarea abaterilor, prin abilitare acordata de autoritatile locale. De exemplu, pensionarii care doresc sa se implice, pot fi abilitati prin decizie a primarului sa ajute politia comunitara, in supraveghere si aplicarea amenzilor pentru cei care arunca gunoaie la intamplare si pot astfel castiga si un venit suplimentar. Voi propune crearea patrulelor urbane verzi, care sa ajute politia comunitara, mai ales in orasele mari, si care sa se ocupe de sanctionarea celor care arunca gunoaie in locuri publice” a declarat Sulfina Barbu.

“Sustin cresterea plafoanelor minime la amenzile pentru aruncarea gunoaielor de la 60-80 de lei, cat este acum amenda in legea 31/2000 pentru abandonarea deseurilor pe spatiul verde, pana la 180-240 de lei. Nu numai ca descurajeaza aruncarea gunoaielor la intamplare dar ajuta si la atragerea de personal suplimentar pentru aplicarea legii. Amenzile trebuie sa se constituie venit integral la politia comunitara, astfel incat cresterea amenzilor sa sustina angajarea de personal suplimentar, iar institutia sa fie incurajata sa aplice amenzile. La fel, problema personalului insuficient in institutiile cu responsabilitati in aplicarea amenzilor se poate rezolva si prin implicarea pensionarilor, prin abilitare data de primar, astfel incat pensionarii pot ajuta la aplicarea legii de mediu” a subliniat Sulfina Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here