Summit G20 fara rezultat. Temele care au divizat marile puteri: finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice si instalarea taxei pe tranzactiile financiare internationale

Ministrii de Finante din statele G20, reuniti sambata in Scotia, nu au ajuns la niciun acord in ceea ce priveste finantarea luptei impotriva schimbarilor climatice. Potrivit Le Figaro, in suspensie a ramas si propunerea de introducere a unei taxe pe finante, subiect cu atat mai delicat cu cat premierul britanic, Gordon Brown, a facut apel la tarile G20 sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare internationale.schimbari climatice

Marea Britanie, gazda a reuniunii marilor puteri industrializate si a economiilor emergente, a cerut „in mod solemn” atacarea „frontala” a problemei schimbarilor climatice. In acelasi spirit, britanicii au propus o abordare inovatoare a regulamentului financiar. Premierul Gordon Brown a facut chiar o vizita la Saint Andrews, unde a avut loc intalnirea, si a cerut introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare. In zadar, conchid jurnalistii francezi. Si asta pentru ca ministrii de Finante nu au reusit sa ajunga la niciun acord. Ambele probleme au divizat parerile specialistilor prezenti la summit.

Participantii nu au impartasit entuziasmul lui Gordon Brown, asa ca propunerea sa nu figureaza in declaratia finala a G20. Mai rau, subiectul nici macar nu a fost dezbatut in cadrul reuniunii, a declarat presedintele Bancii centrale europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Secretarul trezoriei americane, Tim Geithner, a confirmat si el ca aceasta taxa nu a fost pusa pe ordinea de zi a discutiilor.

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn: Lucram la introducerea taxei FMI
Declaratia lui Gordon Brown l-a obligat pe directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, sa explice ce ar insemna aceasta taxa pentru institutia pe care o conduce. „Astazi este rezonabil, cu criza pe care o cunoastem, sa spunem ca sectorul financiar, care prezinta riscuri mai mari decat celelalte sectoare economice, trebuie sa plateasca partea sa de risc si ca nu este deloc normal ca indivizi sau intreprinderi sa isi asume riscuri excesive, care apoi sunt platite de colectivitate”, a declarat Strauss-Kahn.

Directorul FMI a precizat ca organizatia sa lucreaza cu succes la un sistem pe care l-a numit „taxa FMI”. Este vorba despre un fel de prima de asigurare care va permite constituirea „unui fond de rezerve care sa serveasca in caz de criza”. Dar o impozitare a tranzactiilor financiare, pe modelul taxei Tobin, „este foarte dificila, de fapt imposibila” din punct de vedere tehnic, a avertizat Strauss-Kahn. „Daca reusim sa introducem taxa FMI, am facut un pas important in reglementarea sistemului financiar”, a subliniat el.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *