Summitul de la Cancun: un acord mic, dar un succes comparativ cu cel de la Copenhaga

0
348
Summitul de la Cancun: un acord mic, dar un succes comparativ cu cel de la Copenhaga
Summitul de la Cancun: un acord mic, dar un succes comparativ cu cel de la Copenhaga

Conferinta ONU asupra mediului desfasurata la Cancun, in Mexic, s-a incheiat cu un acord modest asupra climei, acord ce reprezinta insa un evident pas inainte dupa esecul de la Copenhaga.

La Cancun s-a hotarat crearea unui Fond Verde / FOTO: pisqa.com

Aproape 200 de tari reunite sub egida ONU la Cancun, in Mexic, au ajuns la un acord asupra mediului. Cel mai important succes a fost un text care prede formarea unui Fond Verde, pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa aiba acces la noile tehnologii industriale mai putin poluante si sa faca fata problemelor legate de schimbarile de clima.

„Rezultatul pozitiv din statiunea balneara mexicana, venit dupa o intrunire cu obiective modeste da mai intai speranta procesului de negociere al ONU, tras puternic inapoi de imensa deceptie care a avut loc in urma cu un an la Copenhaga”, scrie AFP.

Posibilitatea repetarii deceptiei de dupa summitul de la Copenhaga, din 2009, i-a nelinistit pe responsabilii ONU. Ban Ki-moon a estimat ca negocierile „au inregistrat un succes important intr-o lume care avea cu adevarat nevoie de un astfel de succes”.

„Guvernele sunt apropiate de o cauza comuna, pentru binele comun, si s-au pus de acord asupra modului de actiune pentru a raspunde provocarilor din aceste timpuri”, a mai adaugat el.

Acordul de la Cancun permite si o cale deschisa viitorului protocolului de la Kyoto, singul protocol care reglementeaza juridic legi referitoare la climat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.