Dupa doua saptamani de discutii contradictorii, liderii mondiali au incercat ieri sa recupereze timpul pierdut, fara prea mare succes insa.
Cei peste 120 de sefi de stat si de guvern, reuniti ieri, la Copenhaga, in ultima zi a celui mai amplu summit pe teme climatice organizat vreodata, au facut eforturi disperate pentru incheierea unui acord final, dupa doua saptamani de negocieri haotice si fragmentate.
Sosit in capitala daneza in cursul diminetii, presedintele american Barack Obama a lansat un apel ferm catre omologii sai din toate colturile lumii sa ajunga la un compromis, chiar si „imperfect”, care sa se materializeze intr-un proiect de declaratie politica.
Potrivit AFP, textul, care a lasat, fara indoiala, loc la numeroase amendamente, definea drept obiectiv comun al celor 193 de state reunite sub egida Natiunilor Unite limitarea la 2 grade a incalzirii globale, in raport cu perioada preindustriala. Documentul nu mentiona insa si mijloacele prin care se va atinge acest obiectiv.
Proiectul viza si mult dezbatuta problema a fondurilor alocate eforturilor internationale din dosarul climatic – un ajutor financiar imediat in valoare de 30 de miliarde de dolari pentru perioada 2010-2012 si pana la 100 de miliarde de dolari anual dupa 2020.
Confuzie si disperare
„Vremea discutiilor a trecut”, a subliniat Obama, incercand sa insufle o minima determinare audientei. In pofida apelului sau, majoritatea de le gatilor prezenti ieri in uriasa sala care a gazduit lucrarile summitului descriau atmosferadrept”disperata” si”confuza”.
Constient de riscul unui esec, premierul indian Manmohan Singh a propus extinderea negocierilor si anul viitor pentru a se ajunge la „un adevarat acord global si un raspuns realmente solidar in fata incalzirii globale”.
In discursul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev a subliniat ca se va traversa o perioada „lunga si dificila” inainte de a se ajunge la un acord privind clima, subliniind ca dificultatile acestor negocieri au fost „subestimate”.
Concludent pentru tensiunea in care au loc ultimele tratative este apelul lansat ieri de ONU delegatiilor de a nu parasi capitala daneza in cursul serii.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut prelungirea cu inca o noapte a rezervarilor facute la hotelul unde este cazat.
„Daca nu urgenteaza negocierile, aceasta conferinta va ramane in istorie drept rusinea de la Copenhaga”, a avertizat un lider al gruparii Greenpeace, citat de BBC News.
AVERTISMENT
Senatul american cere administratiei Obama sa nu-l ignore
Republicanii din Congresul american au reamintit, joi, ca orice angajament privind incalzirea globala trebuie ratificat de Senat, referindu-se la anuntul secretarului de stat, Hillary Clinton, facut la Copenhaga, privind o contributie de 100 de miliarde de dolari pe an pentru combaterea acestui fenomen.
„Dorim sa amintim ca presedintele si colaboratorii sai nu au autoritatea de a angaja Statele Unite intr-un acord international”, a avertizat Jon Kyl, liderul minoritatii republicane din Senat, subliniind ca orice tratat international trebuie ratificat de senatori.
„Senatul american va avea un cuvant de spus”, a adaugat el. Jon Kyl a mai amintit ca tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera anuntate de Washington, respectiv o scadere cu 17 la suta fata de nivelul din 2005, nu a fost aprobata de Congres.
Sursa: Evenimentul Zilei