Summitul mondial despre schimbarile climatice -24 mai, Copenhaga

La data de 24 mai incepe la Copenhaga Summitul Mondial despre schimbarile climatice, prezidat de Ban Ki-Moon. La acest eveniment vor fi prezenti peste 1000 de reprezentanti ai companiilor, ONG-urilor si Guvernelor statelor participante.
summit despre schimbari climatice
Ideea de baza a acestui Summit este transmiterea unui mesaj puternic guvernelor si reprezentantilor negocierilor post-Kyoto legate de modalitatile de eliminare a barierelor si crearea motivatiilor necesare punerii in practica de noi solutii in momentul expirarii acestui protocol in 2012.

In acest cadru se va discuta despre modul in care companiile lor pot contribui la stoparea schimbarilor climatice prin modele comerciale inovatoare, noi modele sociale si dezvoltarea de tehnologii scazute in emisii de carbon.

Intalnirea va reuni aproximativ 800-1000 lideri, reprezentanti influenti ai sectoarelor lor de activitate, incluzand CEO ai marilor companii, sefi de state si guverne, experti, oameni de stiinta, analisti etc.

Mai mult, secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, asteapta prezenta altetei regale Margareta de Danemarca, primului ministru Lars Lokke Rsmussen, ex vice presedintelelui SUA si premiatului cu Nobel Al Gore, presidentelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, secretarului executiv al UNFCCC, Yvo de Boer sau responsabilei interguvernamentale cu schimbarile climatice, Rajendra K. Pachauri.

De asemenea, este prevazuta prezenta reprezentatilor unor mari companii cum sunt: Merrill Lynch, Saatchi&Saatchi, Sonae Capital, Deutsche Bank Group, Fujitsu, Norske Skog, Vestas, Royal Dutch Shell, Pepsico, China Power International, Novo Nordisk, KPMG, Unilever, Triodos Bank, TATA Power, PwC, Virgin Group, BP sau Goldman Sachs.

Interlocutorii acestora vor fi reprezentanti ai organizatiilor ca Oxfam, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), profesori de la Universitati din California si Oxford, World Economic Forum, Fundatia Bellona, Global Compact, Greenpeace Internacional, WWF, SAS Group etc.

Summitul a fost organizat de catre Consiliul pentru Clima al Copenhagai in colaborare cu Pactul Mondial al Natiunilor Unite, WBCSD (World Business Council for Sustainable Developement) 3C, Climate Group si Initiativa Forumului Economic Mondial pentru schimbarea climatica.

Acest summit este o intalnire cruciala pentru stabilirea unui nou tratat despre clima, dupa cum afirma chiar secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon.

Intr-un moment in care criza economica mondiala este si una ambientala, aceasta intalnire va fi o oportunitate istorica pentru ca sectorul economic sa-si faca clare intentiile in materie de recuperare si crestere economica verde ca parte al unui nou tratat privitor la schimbarile climatice.

„Aceasta intalnire va fi o contributie cruciala in traiectoria unui viitor cu adevarat sustenabil”, a punctat Ban Ki-Moon. „Lumea are incredere ca liderii economici vor face acest lucru prin intermediul tehnologiilor si inovatiilor in domeniile respective”.

„Pe de alta parte, guvernele si Natiunile Unite trebuie sa lucreze impreuna pentru a face inteles faptul ca business-urile necesita inversiuni sustenibile, produse cu emisii scazute de carbon si energie curata”.
„Protocolul de la Copenhaga trebuie sa fie echilibrat, tolerant si ratificabil pentru toate natiunile. Impreuna putem transforma riscul in oportunitate, imbunatatindu-ne economia si salvand planeta” a concluzionat Ban Ki-Moon.

Sursa: Ecoticias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *