Superlativele Deltei Dunarii. Top 7 – cele mai interesante si mai putin stiute lucruri despre Delta Dunarii

Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată de APM Suceava printr-o masă rotundă, cu tema “Zonele umede şi schimbările climatice”
Superlativele Deltei Dunarii. Top 7 - cele mai interesante si mai putin stiute lucruri despre Delta Dunarii
Superlativele Deltei Dunarii. Top 7 – cele mai interesante si mai putin stiute lucruri despre Delta Dunarii

Din pacate doar o mica parte din Delta este promovata. Echipa „Adevarul” a strans sapte idei care pot fi folosite de cei care vor sa promoveze Delta Dunarii. Superlativele Deltei pot fi si o sursa de inspiratie pentru turistii romani care cauta o vacanta inedita intr-un paradis al faunei si florei, la doar cateva ore de Bucuresti.

1. In Delta Dunarii traieste cel mai mare peste de apa dulce din Romania, somnul. El are denumirea latina de Silurus Glanis si poate fi usor recunoscut pentru capul sau turtir lateral, acoperit de o piele moale.

Dimensiunile somnului sunt numai bune de Cartea Recordurilor. Pestele ajunge pana la 5 metri lungime si un maxim de 400 kilograme.

2. Sulina este cel mai estic punct din Romania, dar si din Europa Continentala. Orasul a avut parte de o inflorire la inceputul secolului trecut, dar lipsa unui acces rutier a facut ca localitatea sa decada. La Sulina poti sa ajungi doar cu salupa, asa ca numarul turistilor depinde de existenta acestui mijloc de transport.

3. Bratul Sfantul Gheorghe este cel mai vechi Brat al Dunarii. El s-a format intre anii 8900 – 7200 inaintea erei noastre si a ajuns in forma actuala abia in secolul VIII, era noastra. El este cunoscut pentru cursul sinuos si faptul ca are peste 100 kilometri lungime. Cu toate acestea, bratul nu transporta decat 22% dintre aluviunile si apa care ajung in Marea Neagra.

4. Delta Dunarii ofera cele mai inedite locuri de cazare pentru turisti. Amatorii de senzatii interesante pot petrece o vacanta intr-un hotel plutitor. In momentul de fata exista cel putin 18 hoteluri plutitoare care isi asteapta oaspetii la Crisan, Uzlina, Nufarul, Rosu, Sulina sau Tulcea. Ele sunt atat de bine dotate incat pot sa ofere luxul unui hotel de 4 stele. Turistii au incalzire centrala, aer conditionat, restaurant si sala de conferinte, Internet wireless si se pot trezi in fiecare dimineata cu un alt peisaj la geam.

5. Cele mai bune locuri de pescuit sunt, evident, tot in Delta Dunarii. La varsarea Dunarii in Mare, in zona Sfantu Gheorghe se afla cel mai apreciat loc de catre pescari. Salaul, crapul si poate chiar si acel somn urias poate fi pescuit aici. Amatorii de stiuca si biban trebuie sa mearga pe Canalul Olguta. Acolo poti sa pescuiesti chiar si de pe mal, dar accesul se face doar cu o barca.

6. Cel mai mare sarpe constrictor din tara noastra se gaseste tot in Delta. Supranumit „Balaurul Dobrogean”, Elaphe sauromates mai este cunoscut si sub numele de sarpele cu patru dungi. El poate sa ajunga pana la 2.60 metri lungime, dar din nefericire este un exemplar pe cale de disparitie

7. Delta are doua muzee dedicate pescarilor. Casa Pescarului de la Mahmudia poate sa arate oricui ii trece pragul care este viata localnicilor, dar ideea este completata de executarea unei retete de bors de peste sau o vizita pe canalele deltei alaturi de un pescar lipovean.

Muzeul Lotcii de la Mila 23 este o alta institutie de exceptie. Construit in jurul lotcii, barca pescareasca specifica zonei, muzeul a reusit sa adune povestile care circula de sute de ani pe cale orala despre felul in care localnicii se folosesc de acest mijloc de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *