Sute de mii de euro fraudate in Delta

0
397

Cel mai recent raport al Curtii de Conturi Tulcea scoate la lumina ilegalitati comise in ultimii trei ani si jumatate la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Documentul, de peste 300 de pagini, nu il incrimineaza insa pe cel care a fost la conducerea Rezervatiei, liberalul Paul Cononov, ci pe directorul economic al institutiei, Ioan Papuc.
fonduri fraudate
Aproape jumatate de milion de euro este imputata Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Banii, fie ca proveneau de la bugetul ARBDD, de la bugetul Ministerului Mediului sau din fonduri europene, nu se regasesc conform legii in contabilitatea institutiei, iar pentru o treime din suma nu exista documente justificative in regula. Asta este prima concluzie a Curtii de Conturi. In al doilea rand, institutia de control de la Tulcea atrage atentia asupra faptului ca in Delta au fost construite numeroase vile fara autorizatie de constructie, iar pentru aceste cladiri nu se platesc dari catre stat, iar Administratia Rezervatiei nu se preocupa in nici un fel de rezolvarea problemei. Insasi institutia este datoare la bugetul de stat cu sume insemnate, provenite din taxe si impozite neachitate, redevente neincasate si neinregistrarea in contabilitate a mijloacelor fixe si mobile. Angajatii institutiei au continuat sa primeasca prime, desi activitatea nu s-a imbunatatit.

Un singur vinovat
Pentru toate aceste probleme si incalcari ale legii, singurul incriminat de inspectorii Curtii de Conturi este directorul economic al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Ioan Papuc. Cel care a condus efectiv in ultimii trei ani si jumatate ARBDD, guvernatorul liberal Paul Cononov este absolvit de orice vina. De altfel, Cononov a si parasit intre timp Administratia Rezervatiei, fiind timp de doua luni consilierul personal pe probleme de mediu al prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, pana cand acesta a parasit Palatul Victoria. Potrivit propriilor declaratii, Cononov isi desfasoara acum activitatea ca expert de mediu.

Precendentul raport, ascuns
In urma cu aproape un an, Curtea de Conturi publica un alt raport, care scotea la iveala alte ilegalitati comise in ultimii trei ani si jumatate. Documentul arata cum ARBDD a cheltuit nejustificat si ilegal bani de la buget pentru diverse studii realizate pentru terenuri care nu apartineau sau nu erau administrate de institutie. Aproximativ 300.000 de euro fusesera risipiti pe astfel de studii, in timp ce alte cateva zeci de mii nu se regaseau in documentele fiscale. In afara de acesti bani, erau probleme si cu fonduri europene, contractate de ARBDD pentru un program de protejare a pelicanului cret, specie foarte valoroasa din Rezervatie. In acelasi timp, inspectorii de la Curtea de Conturi avertizau ARBDD sa-si refaca toata contabilitatea incepand cu 2005, intrucat exista nereguli majore. Mentiunile asupra ilegalitatilor au fost trecute cu vederea de fostul premier Calin Popescu Tariceanu si de liberalii de la Ministerul Mediului care au considerat ca sunt doar niste „interpretari”.

Discutii pentru un nou guvernator

Surse din cele doua partide ale coalitiei de guvernamant precizeaza ca zilele acestea se desfasoara negocieri pentru nominalizarea unui nou guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care sa-l inlocuiasca pe actualul sef de la ARBDD, Liviu Mihaiu. Jurnalistul de la Academia Catavencu a fost numit in post la sfarsitul lui 2008, fiind sustinut de fostul premier Calin Popescu Tariceanu si fostul ministru al Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. Noul ministru, pesedistul Nicolae Nemirschi, nu s-a pronuntat inca in legatura cu acest subiect. Potrivit surselor, atat PSD cat si PD-L doresc postul.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.