Doi copii din Horoatu Crasnei au expus la Festivalul Stiintei macheta unei tabere ecologice. Dintre sutele de lucrari expuse la Festivalul Stiintei s-a distins macheta scolii din Horoatu Crasnei, care propune un mod de viata suta la suta eco.
Doua saptamani au lucrat, aproape fara intrerupere, Andrei Cristea si Olimpiu Gavrilas doi elevi de clasa a VII-a de la scoala din Horoatu Crasnei, la macheta care a luat ochii vizitatorilor Festivalului Stiintei, desfasurat astazi pe platoul din fata Prefecturii. Dupa cum explica realizatorii ei, macheta reprezinta o tabara ecologica, in cadrul careia rezidentii traiesc cat se poate de prietenos cu mediul. Ei locuiesc, astfel, intr-o casa realizata exclusiv din materiale ecologice, incalzita si iluminata cu ajutorul unui panou solar si a unei turbine eoliene. Mai mult, tabara are propria sursa de hrana, reprezentata de o ferma eco, in care animalele sunt hranite cu furajele obtinute acolo, iar gunoiul de grajd rezultat este folosit ca ingrasamant pentru terenurile cultivate din ferma.
„Este exact cum ar trebui sa traim cu totii, si cum vom fi obligati sa traim in viitor, daca dorim sa avem un mediu curat”, spune profesoara Lenka Lung, directoarea scolii si cea care i-a ajutat pe copii sa conceapa macheta.
Barometru de furtuna
Printre celelalte lucrari expuse am remarcat si barometrul chimic gandit si realizat de trei elevi de la Colegiul National „Silvania” Zalau – Denisa Petric, Madalina Marincas si Horia Muresan, toti trei si membri ai cercului de chimie – ecologie din cadrul Palatului Copiilor Zalau. „Un amestec format din clorura de amoniu (sau tipirig, cum i se spune in popor), azotat de potasiu (salpetru) si camfor, dizolvat in alcool etilic si pus intr-un cilindru de sticla, indica, in functie de presiunea atmosferica, timpul probabil, de la timp frumos, pana la furtuna”, explica Petru Sampetran, coordonatorul cercului. Particulele de camfor se ridica in cilindru la nivele diferite, in functie de presiunea atmosferica. Barometrul – spune profesorul – a obtinut premiul I pe tara la Sesiunea de comunicari stiintifice ale elevilor, desfasurata zilele trecute la Oradea.
Participare record
La editia din acest an a Festivalului Stiintei, a treia, au participat peste 600 de elevi si 70 de profesori din 18 scoli din Zalau, dar si din comunele Cosei, Letca, Horoatu Crasnei si Crasna. Festivalul a fost organizat, la fel ca si primele doua editii, de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar, si a inregistrat anul acesta o participare dubla fata de editiile anterioare.
Sursa: Adevarul