Taierile de paduri din Romania, monitorizate online prin Harta taierilor de paduri

0
496
Varga: Guvernul nu a publicat în Monitorul Oficial două hotărâri privind controlul tăierilor din păduri
Taierile de paduri din Romania, monitorizate online prin Harta taierilor de paduri

Realizarea unei ‘Harti a taierilor de paduri’ sprijina lupta pentru reducerea emisiilor de carbon, deoarece soarta padurilor din Romania ne priveste pe toti, a spus, miercuri, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, la lansarea acestei aplicatii online.

‘Doua treimi din padurile virgine din Europa sunt in Romania si sper ca acest proiect sa fie vocea copacilor din padurile de aici. Noi am pierdut, dupa al II-lea Razboi Mondial, 45% din paduri si de aceea doresc ca Romania sa isi poata pastra acest patrimoniu national, adica padurile virgine’, a spus ambasadorul britanic Martin Harris.

Echipa miscarii ‘Plantam fapte bune in Romania!’ a lansat, incepand cu 16 mai 2012, apelul catre toti cei dispusi sa se implice in monitorizarea padurilor din tara noastra, pentru a construi harta taierilor de paduri.

Doar 26,76% din suprafata tarii este acoperita cu paduri. Media europeana este de 29.3%. In plus, conform datelor Ministerului Mediului, anual se reduc aproximativ 127.601 hectare prin taieri rase si rariri ilegale.
‘Furtul de lemn trebuie oprit. Stiu ca exista 3.000 de anchete in Romania privind furtul de lemn. Cred ca guvernul va descoperi ca website-ul Plantam fapte bune poate completa eforturile de crestere a transparentei si de protejare a padurilor’, a spus Mark Gitenstein, ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania.

Ulterior raportarii taierilor de paduri, se va verifica legalitatea acestora de catre echipa de organizatori. Harta, avand la baza imagini din satelit, nu va putea indica daca taierile raportate sunt autorizate sau nu, sau daca terenurile de pe care s-a taiat sunt publice sau private. Acest lucru va putea fi aflat numai dupa ce vor fi fost verificate informatiile introduse pe harta.
‘Impreuna putem sa promovam alte moduri in care sa ne consumam padurile si sa ramanem in continuare printre putinele state din lume care au peisaje forestiere intacte si paduri seculare’, a spus Liliana Buzea, coordonatorul proiectului ,,Harta taierilor de paduri’.

Istoricul acestei aplicatii incepe din mai 2011, atunci cand echipa ‘Plantam Fapte Bune’ a ajuns la evenimentul Yahoo! Open Hack Europe, iar ‘Harta taierilor de paduri’ a beneficiat de o echipa de lucru care a realizat un prototip cat si de recunoasterea juriului prin acordarea premiului ‘Best Hack for the Social Good’.

Pentru punerea in practica a acestei aplicatii, Ambasada SUA in Romania a acordat 5.000 de dolari echipei de IT-isti de la TechSoup, ca premiu in cadrul unei competitii pe proiecte, iar Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania a contribuit cu 5.000 de lire sterline. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.