Taifunul Haiyan, Flipine: 10.000 de morti si patru milioane de oameni amenintati de foamete si de boli

10.000 de morti si patru milioane de oameni sunt amenintati de foamete si de boli in Filipine, dupa taifunul Haiyan
10.000 de morti si patru milioane de oameni sunt amenintati de foamete si de boli in Filipine, dupa taifunul Haiyan

A fost decretata stare de calamitate nationala in Filipine, unde autoritatile se tem ca taifunul Haiyan a lasat in urma aproape 10.000 de morti. Vijelia a adus cu ea valuri de sase metri, care au maturat coastele Filipinelor ca un tsunami. Dupa trei zile de natura dezlantuita, pagubele sunt de ordinul miliardelor de dolari, iar 4 milioane de oameni sunt amenintati de foamete si epidemii.

Pentru milioane de filipinezi, acum un singur lucru mai conteaza: supravietuirea. Mai ales ca depind total de ajutoarele guvernamentale si internationale.

„Suntem atat de infometati si de insetati! De aceea suntem aici, pentru ca poate aveti apa sau mancare si ne veti da si noua”, spune una dintre milioanele de persoane afectate.

„Avem nevoie de mancare. Mama, te rog ajuta-ma… Mama, sunt inca aici in Tacloban si sunt in viata”, spune o femeie din Filipine.

Sute de mii de oameni ramasi fara locuinte contempla inmarmuriti dezastrul lasat in urma de urgan. Zeci de mii de cladiri sunt distruse. Sinistratii nu mai au apa, electricitate si nici sperante. Drumurile sunt impracticabile, asa ca ajutorul nu are de unde veni. Inca socati, localnicii bantuie ca niste fantome printre ruine, in cautare de hrana.

„Este dificil, suntem neajutorati precum bebelusii. Este foarte dificil. Nu mai exista alimente in depozite si in magazine”, povesteste o supravietuitoare a taifunului.

Unul dintre orasele lovite de taifun este acum un camp plin de ruine. Disperati, localnicii au contribuit si ei la peisajul sinistru. Au golit magazinele de mancare si apa. Soldati inarmati patruleaza acum prin oras. In mijlocul nenorocirilor, filipinezii se incapataneaza sa gaseasca semne ce anunta renasterea. O fetita a venit cu bine pe lume intr-o locuinta devastata de trecere taifunului. Mama ei a fost ajutata de rude si medici sa nasca.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente