Tarcaul a pierdut 500 de hectare de padure

Suprafata a fost castigata, dupa patru ani de procese, de preotii din doua parohii din Miercurea Ciuc. In zona au fost sistate toate exploatarile silvice, iar reprezentantii Romsilva au demarat un amplu control pentru a nu fi defrisata padurea in cauza.padurea de la Tarcau

Cele peste 500 de hectare de padure au fost pierdute la mijlocul lunii februarie, cand judecatorii Tribunalului Neamt au hotarat retrocederea terenului catre doua parohii din judetul vecin. Deoarece mersul birocratic de punere in posesie dureaza luni de zile, preotii nu au facut rost inca de acte de proprietar. Numai ca ei au auzit ca in padurea redobandita au loc taieri masive de arbori, care pot avea un caracter abuziv si ilegal.

La Tarcau a venit personal reprezentantul parohiilor, Joszef Domokos, care a depus la Ocolul Silvic Tarcau, la Directia Silvica Piatra Neamt si la Prefectura o ordonanta prezidentiala pentru sistarea exploatarilor silvice pana la punerea in posesie. „In acea padure au avut loc nereguli mari. Au fost facute taieri disperate inainte de retrocedare si ar trebui vazut daca nu exista fraude legate de folosirea abuziva a ciocanului de marcat de catre silvicultori”, a declarat un padurar care a dorit sa-i fie pastrat anonimatul.

Control in paduri

Pe baza reclamatiilor preotilor, Directia Silvica Piatra Neamt a demarat un control in padurea care urmeaza sa fie retrocedata. „Doi angajati ai Biroului de Fond Forestier sunt intr-o actiune de control la Ocolul Silvic Tarcau, de astazi (ieri, 30 martie – n.r.), pentru a constata, in teren, starea in care se afla padurea care urmeaza a fi retrocedata”, a declarat Viorel Timisescu, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Piatra Neamt. Reprezentantul parohiilor din Miercurea Ciuc, Joszef Domokos a venit ieri sa vada, pentru prima data, amplasamentul padurii de la Tarcau.

El a refuzat sa faca declaratii, precizand ca trebuie sa se consulte mai intai cu preotii parohiilor in cauza. A spus doar ca nu-si pune mari sperante in efectele ordonantei presedentiale si ca asteapta sa se puna in aplicare sentinta Tribunalului Neamt. Subprefectul a confirmat ca intarzierea punerii in posesie ar lasa loc liber pentru defrisari ilegale. „Astfel de intarzieri ofera prilejul continuarii taierilor de padure unor diversi -cetateni-„, a declarat Vasile Sendrea, subprefect.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *