Targu-Jiu: Caini salvamontisti pentru jandarmii gorjeni

Cei doi ciobanesti, adusi recent la sediul jandarmeriei, vor fi specializati pe salvari in munte. Gasirea persoanelor ratacite in zonele montane, special in Ranca, nu va mai fi la fel de dificila ca pana acum.ciobanesti germani salvamontisti

Cei doi catei, rasa ciobanesc german, au fost adusi de la Centrul Chinologic din Sibiu la sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Gorj in urma cu o luna. Patrupedele, in varsta de cinci luni, s-au acomodat deja cu noul domiciliu si fac antrenament zilnic, cate doua ore. Ela si Balu vor sta in unitate pana la varsta de un an, timp in care trebuie sa se ataseze de conductori si sa fie predresati. Vor invata aici notiunile de baza, iar anul viitor vor merge la Sibiu, unde, timp de patru luni, vor fi specializati pentru salvarea persoanelor sau gasirea cadavrelor in zona montana din Gorj, in special in statiunea Ranca. „Sunt foarte necesari, mai ales ca avem o zona muntoaa extinsa in judetul Gorj. Vor fi folositi numai pentru misiuni in astfel de zone”, a precizat comandantul Grupei Conductori Caini Serviciu, Dan Gradineanu.

Cainii batrani, la pensie

Imediat dupa ce au ajuns in unitate, cei doi catei au fost deja preluati de catre conductorii lor. „A fost decizia mea sa fiu conductorul lui Balu. Am inceput sa ma apropii de el, sa il determin sa se acomodeze cu noul loc unde isi va desfasura activitatea. Sper ca dupa dresajul catelului, acesta va fi de un real folos pentru cautarea si salvarea persoanelor ratacite in munti”, spune plutonierul Mihai Ianosi. In afara de cei doi ciini nou sositi in unitate, jandarmii asteapta si alte patrupede care sa ii ajute in misiuni, mai ales ca unul dintre cainii cu experienta va iesi la pensie. „Masculul Fuy, unul dintre cei mai buni caini de interventie, va fi casat anul acesta. Sper ca cei doi catei pe care i-am primit sa se adapteze la conditii si la misiunile efectuate si sa fie utili. Vor executa cu predilectie misiuni in zonele turistice montane”, a preciza purtatorul de cuvant al IJJ Gorj, Alin Ivan.

Patrupede cu experienta

Jandarmii din Gorj sunt ajutati in misiunile lor de cinci caini experimentati. Dona, Lola, Vanda, Faya si Fuy sunt cei care ii insotesc pe jandarmi in misiuni de patrulare, luarea urmei si detectarea materialelor explozive. Cainii au fost premiati in nenumarate randuri pentru performantele din timpul misiunilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *