Papagal VIP de 1.000 de euro

Lilo, un papagal amazonian impresioneaza clientii dintr-un magazin satmarean. Potrivit specialistilor, papagalii din specia Amazon fac parte din grupul vorbitorilor, iar inteligenta lor se situeaza la acelasi nivel cu al unui copil de trei ani.papagalul Lilo

Papagalul Lilo este mascota unui minimarket din cartierul satmarean Micro 15, dar si supraveghetorul a tot ceea ce misca in unitate. Lilo are sase ani, iar stapanul sau, Vasile Hamza, l-a invatat sa vorbeasca. „Sta cocotat pe bara dintre casele de marcat si verifica atent cosurile cu cumparaturi. Cand observa ceva rosu intr-un cos se apleaca si se uita cu atentie de parca ar fi un politist. Daca i se pare ceva suspect, incepe sa strige”, sustine Andrei Rusu (26 ani), patronul magazinului.

Cand nu comenteaza de pe bara, se intretine cu vanzatoarea. Oroszi Iudith este preferata lui. „Sunt singura dintre vanzatoare cu care ii place sa povesteasca. Se aseaza pe umarul meu si imi cere chipsuri. Le ciuguleste dintre buze. Stiu cand e suparat sau obosit, iar atunci trebuie sa-i dau mare importanta”, a declarat vanzatoarea in varsta de 45 de ani.

Clientii magazinului sunt fascinati de inaripata verzuie, iar unii dintre ei se duc la cumparaturi cu aparatele de fotografiat si filmat. „Venim des la acest magazin pentru ca fetitei, Vanessa, ii place sa se joace cu papagalul Lilo. Se distreaza cand acesta fura chitantele si nu vrea sa le inapoieze clientilor”, spune Cristina Kalman, una dintre clientele fidele ale magazinului. Copiii se intrec in a-i da mancare sau a se fotografia cu el, iar Lilo ii adora. Mancarea preferata a papagalului este pireul de cartofi.

Pronunta corect cateva cuvinte

Cuvintele pe care le pronunta corect sunt „ceau, da, nu, ce faci, Lilo, Jolti, insa iti poti da seama cu usurinta cand se cearta. „In primele doua luni a fost retras. Doar cu mine si cu Iudith se intelegea. Musca pe toata lumea si nu accepta sa fie atins. Acum e foarte prietenos si musca numai cand e agitat”, sustine Andrei.

Desi e inconjurat numai de oameni care il iubesc, Lilo nu scapa nepedepsit. „Cand a intrecut masura cu muscatul sau cu smulsul banilor si a chitantelor din mainile clientilor il duc in magazie si il las acolo pana se linisteste. In semn de protest, striga si fluiera”, a mai declarat proprietarul magazinului.

Pasarea a fost adusa din Italia

Vasile Hamza a cumparat papagalul in urma cu sase ani din Italia cu 1.000 de euro. Potrivit specialistilor, principala caracteristica a papagalilor amazonieni este aceea de a imita sunete si fac parte din grupul select al vorbitorilor. Sunt deosebit de inteligenti, unele teste demonstrand ca se situeaza la acelasi nivel cu un copil de trei ani. „Depinde de la exemplar la exemplar. Lilo este un Amazon de Venezuela. Aceasta specie cuprinde 30 de specii si alte 70 de subspecii”, a declarat ornitologul satmarean Konya.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *