Tarife diferentiate pentru colectarea selectiva a deseurilor

In vederea asigurarii continuitatii procesului de descentralizare a serviciilor comunitare de utilitati publice, Legea serviciului de salubrizare a localitatilor nr.101/2006 a fost modificata si completata printr-o Ordonanta de Urgenta. Aceasta introduce obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a asigura tratament egal pentru toti operatorii serviciului de salubrizare care actioneaza in cadrul unitatii administrativ-teritoriale,
indiferent de modul de organizare, de forma de proprietate, de tara de origine sau de modalitatea de gestiune adoptata. Gestionarea serviciului de salubrizare se face prin hotarari ale consiliilor locale, conform strategiilor si programelor de salubrizare adoptate la nivelul fiecarei localitati.

O alta prevedere stabileste ca activitatile serviciului de salubrizare se organizeaza si se desfasoara pe baza unui regulament al serviciului si a unui caiet de sarcini, aprobate prin hotarari ale consiliilor locale.
Si in ceea ce priveste stimularea colectarii selective a deseurilor, au aparut noi amendamente. Astfel, autoritatile locale au obligatia de a stabili taxe/tarife diferentiate pe tipuri de deseuri pentru colectarea si depozitarea acestora.

Contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare se atribuie numai pe baza hotararii de validare a procedurii de delegare a gestiunii adoptata de consiliile locale.

In privinta modalitatii de atribuire si a regimului juridic al contractelor de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a localitatilor, ordonanta prevede ca acestea sunt stabilite de consiliile locale, conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si de servicii.

Prin aceasta ordonanta de urgenta, se armonizeaza legislatia in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice cu prevederile legale existente la nivel european privind organizatiile de dezvoltare comunitara si modul de atribuire a contractelor de achizitie a serviciului public de salubritate, prin licitatie publica, in conditii de transparenta si libera concurenta intre agentii economici. Totodata, aceasta reglementeaza noul cadru functional al serviciilor de salubritate si modul de organizare si functionare al acestora la nivelul municipiilor, oraselor si comunelor.

Sursa: Prahova

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente