Tarile PNA vor sa isi conserve rezervele de ton

Opt tari cu iesire la Oceanul Pacific si ale caror ape teritoriale gazduiesc peste un sfert din rezervele mondiale de ton s-au reunit, in aceasta saptamana, in Insulele Marshall pentru a incerca sa limiteze drepturile de pescuit.rezervele de ton

Potrivit AFP, cele opt tari insulare din Oceanul Pacific (Papua Noua Guinee, Palau, Insulele Solomon, Statele Federale ale Microneziei, Kiribati, Nauru, Tuvalu si Insulele Marshall) s-au grupat in cadrul acordului de la Nauru (PNA – The Parties to the Nauru Agreement).

„Sunt prea multe zile intr-un an in care pescuitul este deschis si prea multe pescadoare”, a declarat Transform Aqorau, coordonatorul programelor din cadrul PNA, a carui baza se afla in Insulele Marshall.

Aqorau este de parere ca reducerea zilelor in care sa fie permis pescuitul si a numarului de pescadoare le va permite tarilor membre cu venituri mici sa obtina un profit mai mare din drepturile de pescuit si, de asemenea, sa conserve mai bine resursele de ton.

Tarile membre PNA intentioneaza sa puna in aplicare un sistem in care licentele pentru pescuit sa fie inlocuite cu zile de pescuit autorizat. Aceste zile ar urma sa fie vandute cui ofera mai mult.

O procedura asemanatoare a fost deja introdusa pentru navele cu navoade culisante, care pescuiesc ton dungat, destinat fabricilor de conserve.

Tarile PNA vor sa extinda aceasta procedura si la navele care pescuiesc ton Albacora (sau ton galben) si ton obez cu undita, cele doua specii fiind destinate pietei japoneze de sushi si de sashimi.

Potrivit mai multor rapoarte stiintifice, tonul Albacora si tonul obez sunt pescuiti excesiv, fiind amenintati cu disparitia in cazul in care pescuitul anual nu va fi diminuat semnificativ.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *