Genetica a dezvaluit existenta unei biosfere oceanice de o imensitate si o diversitate nebanuite, care va facilita intelegerea rolului cheie pe care aceste microorganisme il joaca in ecosistemul terestru, potrivit unui studiu prezent in proiectul international „Census of Marine Life”.
„Numarul total de specii microbiene marine, inclusiv bacterii si archaea (microorganisme unicelulare fara nucleu), este probabil de aproape un miliard, in functie de caracteristicile lor moleculare”, a estimat John Baross, biolog la Universitatea Washington din Seattle, care participa la proiectul international de recenzare a speciilor marine microscopice.
Lumea microbiana reprezinta 50, pana la 90% din biomasa oceanica, iar celulele microbiene marine cantaresc, toate la un loc, cat 240 de miliarde de elefanti africani.
„Amploarea descoperirilor din fauna marina este, de departe, cea mai extinsa din lumea microbiana”, a estimat Mitch Sogin de la Marine Biological Laboratory din Massachusetts, citat de AFP.
Prin metodele traditionale, oamenii de stiinta reusisera sa izoleze doar 20.000 de genuri microbiene marine, insa, datorita progreselor din procesul de segmentare a ADN-ului, lumea microbiana a oceanelor a putut fi descoperita in totalitate.
Identificarea speciilor microbiene, a zooplanctonului si a larvelor care traiesc in ocean si aproximarea numarului lor sunt esentiale pentru intelegerea suprafetei si stabilitatii lantului alimentar al Pamantului, a ciclului carbonic si a altor functii planetare fundamentale, au explicat cercetatorii.
Reprezentand peste 95% din „respiratia oceanelor”, aceste numeroase familii de microbi permit mentinerea conditiilor necesare pentru ca planeta noastra sa poata fi locuita.
Microbii marini sunt adevarate uzine de reciclare a dioxidului de carbon absorbit de oceane, pe care il transforma in carbonul ce se depune pe fundul oceanelor.
Aceiasi microbi digera azotul, sulful, fierul, manganul si alti compusi ce ajuta fauna microbiana marina sa regleze compozitia atmosferei terestre, sa influenteze climatul, sa recicleze nutrimentele si sa decompuna substantele poluante.
Pe langa microbii si bacteriile din oceane, mai exista si cei care traiesc in simbioza cu anumite animale marine, care prezinta o flora microbiana in intestine.
Pentru realizarea recensamantului microbian, oamenii de stiinta au preluat esantioane din peste 1.200 de locuri de la diferite adancimi, acumuland astfel peste 18 milioane de secvente de ADN microbian.
Sursa: Intact News