Cresterea nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera inseamna ca sistemul climatic al Pamantului primeste mai multa energie decat elibereaza, arata cercetatorii intr-un nou studiu publicat in revista de specialitate Science.
In perioade cu clima stabila, cantitatea de caldura provenita de la sistemul Pamantului este egala cu cantitatea eliminata, insa ne aflam intr-o perioada cu schimbari climatice, nu intr-una stabila.
Pierderile ce rezulta intre intrarea in sistemul climatic si ceea ce iese sunt de 37 de ori mai mari decat energia produsa de activitatile oamenilor. Jumatate din aceasta cantitate nu a parasit inca sistemul si nici nu a fost detectata de sateliti, senzorii din oceane sau alte tehnologii, asa ca este posibil ca aceasta cantitate sa fie depozitata in adancurile oceanelor.
„Amenintarea este aici si ne va bantui mai tarziu. Este foarte important sa gasim aceasta energie ca sa putem intelege ce se petrece si sa prezicem ce va fi in viitor”, au scris autorii studiului, dupa cum informeaza Reuters.
Pierderile de caldura sunt evidente in special atunci cand vine vorba de incalzirea apelor oceanelor, topirea ghetarilor si alte semne ale schimbarilor climatice, insa jumatate din cantitatea care ar trebui sa existe nu poate fi gasita.
„Exista o arie mare de posibilitati pentru a explica ce s-ar putea intampla cu energia lipsa. Tot ce este sigur este faptul ca sistemul nu poate stoca la infinit aceasta caldura fara ca temperatura sa fie afectata. Consecintele pot fi numeroase si diverse”, se mai scrie in studiu.
Printre efecte se numara si seceta, inundatiile, focurile din zonele nepopulate, cresterea nivelului marilor si furtunile.
Sursa: Intact News