In majoritatea localitatilor urbane si rurale suprafata spatiilor verzi este sub 26 mp/locuitor, norma reglementata de Uniunea Europeana. De pilda la Satu Mare sunt 13,42 mp/locuitor, Carei – 13,67 mp/locuitor, Tasnad – 42,34 mp/locuitor, Negresti-Oas – 2 mp/locuitor, Livada – 28 mp/locuitor, Ardud – 2,07 mp/locuitor. Legislatia actuala ofera oportunitati de crestere a suprafetelor acestor spatii – amintim aici OUG 59/2007 aprobata prin Legea nr. 343/2007, Ordinul 1166/2007 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi.
In virtutea acestor legi, autoritatile administratiei publice locale trebuie sa elaboreze registrul spatiilor verzi pana la data de 1 ianuarie 2008, actiune in curs de finalizare. Registrul va fi facut public si va putea fi consultat la sediul primariilor. Totodata primariile au obligatia de a asigura o suprafata de spatiu verde de minimum 20 mp/locuitor pana la data de 31 decembrie 2010 si de minimum 26 mp/locuitor pana la 31 decembrie 2013, elaborand un program cu etapele de realizare a acestor obiective.
„Am invitat primarii ca sa gasim posibilitati de extindere a spatiilor verzi – a aratat Elisabeta Bekessy. Am convenit ca reamenajarea curtilor scolilor si gradinitelor e o solutie, astfel ca aceste unitati ne vor inainta o lista cu spatiile verzi. In baza unui protocol intre APM, Inspectoratul Scolar, Directia Silvica si Primarie, institutiile amintite vor colabora. Peste un an, cat e durata protocolului, vom evalua cu cat am reusit sa marim spatiile verzi. Primarul Iuliu Ilyes a dat asigurari ca va exista un suport material pentru motivarea elevilor. Protocolul stabileste intre altele realizarea de insule verzi de colectare a deseurilor in curtea scolilor, implementandu-se astfel colectarea selectiva a deseurilor.”
Sursa: Informatia Zilei