Taxa de poluare auto s-a triplat si a intrat in vigoare mai repede cu o saptamana

Taxa de poluare auto se incaseaza in noua formula, incepand de marti, desi Guvernul anunta ca noile reglementari vor intra in vigoare din 15 decembrie. Romanii lasa la ghiseele administratiilor Financiare de trei ori mai mult fata de sumele platite pana acum.
taxa de poluare
Noua formula a intrat in vigoare luni, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta aprobata saptamana trecuta de Guvern.

Taxa se tripleaza pentru toate vehiculele rulate si pentru masinile noi Euro 4 care au motoare mai mari de 2.000 de centimetri cubi.

Astfel, de marti, pentru un Audi Q7 nou cu motor de 4,2 litri se va plati o taxa de 11.000 de euro, iar pentru aceeasi masina echipata cu propulsor diesel de 3 litri cu filtru de particule cuantumul va fi de 4.800 de euro.

Pentru un Mercedes Benz nou si cu motor diesel de peste 2000 de centimetri cubi Euro 4, valoarea triplata va fi de aproape 2.800 de euro. Cumpartaorul unui Opel Vectra nou cu motor pe benzina de 2,2 litri va achita o taxa de circa 3.000 de euro.

Aplicarea noii taxe cu o sptamana mai devreme a starnit un val de proteste. Mii de romani care au de achitat taxa de poluare pentru masini second-hand au aflat cu stupoare ca au de platit sume de pana la 3 ori mai mari.

Zeci de hunedorenii au protestat in fata Directiei de Finante Publice din Deva, la aflarea vestii ca majorarea taxei auto se aplica incepand de marti.

La Iasi, sute de oameni i-au luat la rost pe functionarii de la Directia de Finante si ameninta ca dau in judecata Guvernul. Reprezentantii ANAF Iasi spun ca nu au nicio vina pentru scandalul iscat.

La fel de surprinsi au fost si functionarii de la ghiseele din Arad, care, pana sa afle ca a intrat in vigoare noua reglementare, au facut deja dosare pe vechiul sistem de plata. In acest moment, in Arad nu se mai preiau dosare pentru ca nu s-a primit de la Bucuresti programul pentru calcularea noii taxe de poluare.

Surpriza a fost la fel de neplacuta si pentru gorjeni si bistriteni.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *