Taxa de poluare pentru masinile mai vechi de 2007, suspendata

Taxa de poluare pentru masinile mai vechi de 2007, suspendata

Legea referitoare la suspendarea platii taxei de poluare pentru autovehicule mai vechi de 2007, precum si pentru restituirea taxei deja achitate a fost publicata in 25 octombrie in Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.1/ 2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii nr.9/ 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate in conformitate cu prevederile legale, sunt aplicate incepand cu data de 31 ianuarie 2012.

In prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr.9/ 2012 si data intrarii in vigoare a Ordonante de urgenta a Guvernului nr.1/ 2012, taxa de prima inmatriculare pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate si pentru cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege.
De asemenea, o valoare reziduala se restituie si in cazul contribuabililor care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national si pentru cei care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Cererile privind restituirea diferentelor de taxa pot fi descarcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administratia fiscala teritoriala in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.
La finele lunii ianuarie a acestui an, Executivul a aprobat ordonanta de urgenta pentru suspendarea aplicarii prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule inmatriculate in Romania inainte de anul 2007. Suspendarea este valabila pana pe 31 decembrie 2012, inclusiv.
In 22 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca noua forma a taxei auto va intra in vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectati vor ajunge la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta in continuare programe investitionale verzi.
Oficialul MMP a precizat, totodata, ca ‘cele 400 de milioane de euro, taxa incasata ilegal, va fi restituita de la bugetul de stat catre cei care au solicitat acest lucru’.
Taxa auto intrata in vigoare in luna ianuarie 2012, redusa cu pana la 25%, a fost mult mai atractiva romanilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat in cresterea importurilor de masini second hand.
Astfel, potrivit unei analize realizate de portalul auto.ro, in primele noua luni ale anului, au fost importate in Romania peste 120.000 de autoturisme second-hand, cu 83% mai mult decat se consemnase in perioada similara din 2011.
Tot in aceeasi perioada analizata, numarul masinilor reinmatriculate a scazut cu 14%, de la 295.000 la aproximativ 254.000 de unitati.
Pe piata importurilor auto second hand conduce detasat VW, cu peste 29.000 de masini inmatriculate in Romania in primele noua luni (+94% comparativ cu perioada similara din 2011), urmat de Opel – cu aproximativ 24.500 de unitati, Ford – cu 15.500 de unitati, Audi – cu aproximativ 7.500 de unitati, si BMW – cu 6.500 de unitati.
Pe de alta parte, statistica Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) releva ca, in primele trei trimestre din 2012, piata masinilor noi inmatriculate in Romania a inregistrat un declin de 12%, ajungand la aproximativ 49.000 de unitati fata de intervalul ianuarie-septembrie 2011, informeaza Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *