Uniunea Europeana vrea biocarburanti „de generatia a II-a” din paie, alge si alte deseuri

Uniunea Europeana vrea biocarburanti „de generatia a II-a” din paie, alge si alte deseuri

Furnizorii de carburanti vor trebui sa obtina mai mult din componentele bio, din paie, alge si alte deseuri si mai putin de pe terenuri cu culturi agricole alimentare, sau dupa defrisarea padurilor.

Performanta biocarburantilor de a proteja mediul se va masura si in functie de origine, astfel incat sa se descurajeze conversia terenurilor agricole si forestiere spre productia biocomponentelor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, preluat de Europa.eu.

Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca procesul de convertire a terenurilor agricole si forestiere spre productia de carburanti face mai mult rau mediului decat fac bine biocarburantii. “Biocarburantii pot, de fapt, sa adauge o cantitate de emisii de gaze cu efect de sera egala cu cea corespunzatoare carburantilor fosili pe care ii inlocuiesc, daca sunt produsi dupa defrisarea padurilor“, se spune in comunicat.

„Carburantii folositi in tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa ajunga la o pondere de 10% a energiei din surse regenerabile in sectorul transporturilor pana in 2020“, si, pana atunci, se va limita la nivelul actual de consum (5%) cantitatea de „biolichide provenind din culturi alimentare“, spune documentul CE. Ponderea componentei bio se va asigura pe seama biocarburantilor „de generatia a II-a“, obtinuti din alge, paie si alte tipuri de deseuri „care nu creeaza o cerere suplimentara de terenuri“, se arata in comunicatul CE. In acest fel, se incearca limitarea conversiei terenurilor agricole si a celor forestiere spre productia de materie prima pentru biocarburanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *