Temperatura Lacului Baikal, in crestere accelerata!

Temperatura apei din Lacul Baikal din Siberia a cunoscut, in ultimii 60 de ani, o crestere de trei ori mai mare decat media inregistrata la nivel global, informeaza Reuters. Potrivit unei echipe de cercetatori americani si rusi, incalzirea fara precendent a apei lacului siberian ar putea determina disparitia mai multor specii de animale care traiesc aici.

Datele oamenilor de stiinta arata ca, din cauza incalzirii globale, temperatura apei a crescut, incepand cu anul 1946 si pana in prezent, cu 1,21 grade Celsius. „Acest fapt determina, in primul rand, un dezechilibru major in ceea ce priveste hrana animalelor de aici”, spune unul din autorii studiului care urmeaza sa fie publicat.

Potrivit acestuia, schim-barile din ecosistem au fost deja confirmate. Astfel, in ultima jumatate de secol, s-a constatat o crestere de 335% a numarului zooplanctonilor pluricelulari, a caror dezvoltare este favorizata de apele mai calde. In acelasi timp, numarul diatomeelor care traiesc sub gheata si constituie sursa de hrana pentru alte organisme a scazut.

Lacul adaposteste aproximativ 2.500 de specii de animale de apa dulce din lume, multe dintre ele neputand fi gasite in alta parte a lumii. In acest sens, cercetatorii atrag atentia asupra pericolului la care este expusa foca de apa dulce, care traieste numai in Lacul Baikal.

O alta concluzie a studiului arata ca perioada anuala in care lacul este inghetat a scazut in ultima suta de ani cu aproximativ 18 zile. Mai mult, estimarile viitoare spun ca, pana la sfarsitul acestui secol, perioada de inghetare a lacului se va reduce cu alte 15-30 de zile.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente