Terapeutica: Gutuia, remediu pentru afectiunile cronice

Datorita substantelor active importante pe care le contine – hidrati de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum si minerale – gutuia are proprietati terapeutice valoroase: este astringenta, emolienta, digestiva, tonica si expectoranta. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afectiuni digestive sau respiratorii.gutui

Gutuia stimuleaza pofta de mancare. De aceea, pentru copiii anemici si mofturosi la mancare, fructul dulce-acrisor este un remediu foarte bun. Un mic dejun poate fi pregatit din urmatoarele ingrediente: pulpa unei gutui rase, cate doua lingurite de branza de vaci si de miere. Acestea se amesteca si se consuma imediat. Dupa aceasta gustare hranitoare, copilul anemic trebuie sa bea si cate o ceasca cu ceai din macese sau din scoruse. Tratamentul trebuie urmat cel putin o luna.

Aciditatea din compozitia gutuii inlatura senzatia de greata dupa o masa imbelsugata. De asemenea, adaugata in salatele de legume si de fructe, gutuia stimuleaza digestia.

Toate soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului, imbunatatind starea de spirit. Sucul de gutuie e recomandat cardiacilor, astenicilor si persoanelor cu probleme respiratorii si celor care au frecvent indigestii. Se consuma, zilnic, cate un pahar, inainte de masa, vreme de 30 de zile. In bronsite, tuse urmata de expectoratie cu sange, astm, diaree sau in hemoragii uterine, preparatele cu seminte s-au dovedit foarte eficiente.

Cu pulpa fructului ne putem curata dintii, in locul periutei. Gura se clateste apoi cu suc de gutuie. Mai mult, gargara cu suc de gutuie ajuta in tratamentul unor afectiuni bucale, cum sunt aftele si gingivitele.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *