Se utilizeaza frecvent cainele datorita naturii sale docile, a usurintei cu care poate fi transportat sau dresat
Animalele de companie, considerate de proprietarii lor asemeni unor adevarati membri ai familiei si prieteni de nadejde, pot deveni terapeuti desavarsiti, ajutand oamenii sa uite de singuratate si chiar sa depaseasca momente dificile ale vietii din punct de vedere emotional, psihologic si social.
Sedintele de terapie cu animale de companie constituie un stimulent pentru pastrarea formei fizice, reducerea anxietatii sau a starilor depresive, cat si pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare si atentie. Studiile derulate in spitalele de psihiatrie pentru adulti demonstreaza o serie de beneficii pentru pacienti. Astfel, s-a descoperit ca acest tip de terapie dezvolta comportamente pro-sociale si functioneaza pana la 12 luni dupa momentul interventiei. Studiile care examineaza stresul pacientului inainte de procedurile medicale arata ca 15 minute de interactiune cu un caine produc o reactie pozitiva, o „senzatie de bine”, iar dupa 30 de minute, arata o reducere a starii de anxietate.
Privirea unui acvariu de pesti poate sa scada tensiunea arteriala cel putin temporar. Intr-un studiu efectuat pe 92 de pacienti bolnavi de angina pectorala ori diagnosticati cu atac de inima, s-a descoperit ca detinatorii de animale de companie aveau o speranta de viata mai mare decat cei fara animale. Studiul a relevat ca doar 6 la suta din pacientii care aveau animale au murit intr-un an in comparatie cu 28 la suta din pacientii fara animale de companie care au murit in decursul anului de monitorizare de o boala incurabila.
Sursa: Gandul