Termoelectrica, uriasul cu 19 termocentrale si 30.000 de oameni, a ajuns dupa un deceniu o carapace goala

Termoelectrica, uriasul cu 19 termocentrale si 30.000 de oameni, a ajuns dupa un deceniu o carapace goala
Termoelectrica, uriasul cu 19 termocentrale si 30.000 de oameni, a ajuns dupa un deceniu o carapace goala

Termoelectrica, unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica si termica la nivelul anilor 2000, a intrat in procedurile de lichidare si dizolvare potrivit unei decizii luate in adunarea generala a actionarilor si publicata in Monitorul Oficial pe data de 5 aprilie.

Astfel, s-a aprobat dizolvarea si lichidarea Termoelectrica avand in vedere imposibilitatea realizarii obiectului de activitate, respectiv producerea de energie electrica, se arata in documentul oficial.

“Au fost doua etape programate. Prima a fost transferul activelor viabile ale societatii, printre care se numara anumite actiuni la Electrocentrale Galati, un rest de actiuni de la Electrocentrale Bucuresti, cateva detineri de la complexurile energetice si termocentrala Braila intr-o societate noua, Electrocentrale Grup. Vechea Termoelectrica mai cuprinde sucursalele Doicesti si Borzesti. Acestea au intrat in lichidare voluntara. Nu se mai pune problema repornirii lor, ci a evaluarii patrimoniului si a stingerii datoriilor. Daca mai ramane ceva, se duce la stat”, a declarat Nicolae Serban, fostul director general al companiei. Serban nu mai activeaza in cadrul Termoelectrica din februarie.

Tot informatiile publicate in Monitorul Oficial arata ca administratorul unic al Termoelectrica a fost numit Marius Untescu, director in cadrul Ministerului Economiei. Reprezentantii Ministerului Economiei nu au putut fi contactati pentru comentarii suplimentare.

Termoelectrica a fost infiintata in anul 2000 in urma hotararii guvernului privind reorganizarea Companiei Nationale de Electricitate CONEL. La momentul respectiv, Termoelectrica avea aproape 30.000 de salariati si 19 sucursale: Arad, Bacau, Borzesti Onesti, Brasov, Braila Chiscani, Bucuresti, Constanta, Craiova, Deva, Iasi, Mures, Oradea, Paroseni, Pitesti, Ploiesti, Rovinari, Suceava, Timisoara si Turceni.

Timp de zece ani societatea a fost mereu divizata, proces prin care s-au infiintat marile complexuri energetice din bazinul Olteniei, Turceni, Rovinari si Craiova, Electrocentrale Bucuresti si altele. Toate aceste societati au fost fost infiintate prin preluarea unei parti din patrimoniul Termoelectrica, care a ramas din ce in ce mai saraca, pastrand si creditele de rambursat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *