Timisoara, orasul cu cea mai mare poluare fonica din Romania

Agentia Europeana de Mediu (EEA) a lansat cea mai cuprinzatoare harta a zgomotului de pe batranul continent, aratand care sunt zonele cele mai poluate fonic. In Romania, cel mai zgomotos oras este Timisoara. harta europeana a zgomotului

Baza de date NOISE (Noise Observation and Information Service for Europe) ne prezinta, cu un singur click, numarul de oameni expusi zgomotului generat de traficul aerian, stradal si feroviar din Europa si din 102 mari aglomeratii urbane.

Harta nu ne arata o situatie prea roz: se estimeaza ca jumatate din populatia din zonele urbane cu peste 250.000 de locuitori suporta un nivel al zgomotului de peste 55dB Lden (indicator al zgomotului pe timp de zi si noapte), ca rezultat al traficului stradal. Peste 41 de milioane de europeni sunt expusi zgomotului excesiv facut de masinile din marile orase.

In Romania, cele mai zgomotoase orase sunt Timisoara, Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Brasov. Timisoara se afla, in mod surprinzator pe primul loc la poluarea fonica: peste 23.000 de oameni sunt expusi unui nivel de zgomot foarte mare. Bucurestiul se afla pe cel de-al doilea loc, cu 17.900 de oameni care sufera din cauza sunetelor emise de traficul rutier.

Baza de date NOISE, ce a strans informatii de la 19 din cele 32 de tari membre EEA, a venit in urma adoptarii directivei zgomotului ambiental (END). Adoptata in 2002, END doreste sa modereze expunerea la zgomote in zonele urbane. Nu se aplica zgomotelor facute de activitatile desfasurate in casa, in birou si in mijloacele de transport.

Efectul daunator al zgomotelor este inca subestimat. Expunerea indelungata, chiar si la zgomote mai mici, poate duce la hipertensiune si insomnii.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *