Tinerii aradeni promoveaza activitatile de recreere din Parcul Natural Lunca Muresului

Tinerii aradeni promoveaza activitatile de recreere din Parcul Natural Lunca Muresului
Tinerii aradeni promoveaza activitatile de recreere din Parcul Natural Lunca Muresului

Administratia Parcului Natural Lunca Muresului, impreuna cu Excelsior Arad – „Asociatia Pentru Promovarea Valorilor Naturale si Culturale ale Banatului si Crisanei”, anunta finalul proiectului derulat cu sprijinul Primariei Municipiului Arad, in cadrul programului „Proiecte de Tineret, Invatamant si Recreative”.

Scopul acestui proiect, derulat in parteneriat, a fost realizarea primului ghid turistic de promovare al ariei protejate, dar nu oricum, ci prezentand din punct de vedere turistic si comunitatile din vecinatatea sa. In ciuda faptului ca Administratia Parcului a avut intotdeauna o stransa relatie cu autoritatile locale si comunitatile din zona, pana la momentul executarii acestui ghid, mesajele lor au fost rareori integrate in materiale de promovare avand un scop comun.

Tocmai de aceea, acest ghid nu se va concentra doar asupra prezentarii gamei tot mai bogate de servicii oferite de Administratia Parcului Lunca Muresului (cum ar fi: programele de educatie ecologica, incurajarea eco-turismului, promovarea atractiilor prin trasee turistice etc.) ci va creiona un tablou general cat mai actual al intregii zone, prin oferirea de informatii asupra comunitatilor existente aici, cu istoria, cu obiceiurile si traditiile lor folclorice, cu obiectivele de interes turistic, cu monumentele, cu produsele traditionale, cu serviciile de cazare etc. Pin realizarea acestui tip de mesaj de promovare integrat, Administratia ariei protejate poate incuraja si sprijini efectiv localitatile limitrofe sa-si dezvolte o platforma de promovare a eco-turismulu, a agro-turismului si altor activitati conexe care nu au un impact negativ asupra parcului natural. Localitatile prezente si prezentate in acest ghid sunt: Arad, Zadareni si Bodrogu Nou, Felnac si Calugareni, Pecica, Turnu, Sederhat si Bodrogu Vechi, Secusigiu, Munar, Satu Mare si Sanpetru German, Semlac, Seitin, Periam si Periam Port, Sanpetru Mare si Igris, Nadlac si Cenad. De asemenea, doua obiective de mare interes cultural, religios si istoric din zona au propria lor prezentare, respectiv: Manastirea Hodos-Bodrog si Manastirea Bezdin.

Ca modalitate de lucru, in acest proiect au fost angrenati si mai multi tineri care au participat la un simpozion al organizatorilor, moment in care s-au analizat obiectivele turistice din zona din punctul de vedere al mesajului de promovare si al gasirii unei modalitati eficiente de sensibilizare a publicului tanar asupra valorilor naturale, culturale si istorice care ne inconjoara.

Bugetul proiectului a fost de 13.440 de lei, bani care au fost accesati in cadrul sesiunii de proiecte din luna mai a Primariei Municipiului Arad, prin programul „Proiecte de Tineret, Invatamant si Recreative”. Rezultatul proiectului consta in realizarea Ghidului turistic in format digital si a unei sectiuni interactive de promovare pe pagina www.luncamuresului.ro. Nu in ultimul rand, continutul final al ghidului va fi pus la dispozitia primariilor si administratiilor locale care il vor putea folosi in viitoarele lor actiuni de promovare turistica locala.

Un important obiectiv de viitor al Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului si al Asociatiei Excelsior Arad este acela de a gasi si de a accesa alte fonduri pentru tiparirea pe hartie a ghidului turistic intr-un numar mare de exemplare, care sa permita distribuirea la punctele de informare turistica sau la agentiile de turism. Astfel, utilitatea acestui instrument se va concretiza in mai buna cunoastere a unei zone destul de putin promovate in intregimea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *