Tokes Laszlo va cere interzicerea proiectului minier de la Rosia Montana

Europarlamentarul Tokes Laszlo a anuntat ca va inainta Parlamentului European o declaratie scrisa pentru interzicerea proiectului minier de la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat de presa. Mai mult, Tokes si-a exprimat regretul ca „PNL pare sa-si modifice pozitia referitor la exploatarea miniera de la Rosia Montana”. Declaratia vine ca urmare a organizarii de catre eurodeputatul Adina Valean a unei conferinte pe tema exploatarii miniere de la Rosia Montana pentru care si-a atras criticile mai multor colegi romani din PE.Rosia Montana

Eurodeputatul Tokes Laszlo o acuza pe liberala Adina Valean ca „a convocat pe neasteptate si foarte discret” conferinta pe tema exploatarii miniere de la Rosia Montana si ca a omis sa invite si opozanti ai proiectului.

„Sesiunea din aceasta saptamana a Parlamentului European a adus mari surprize pentru cei care sunt interesati sau implicati in problema exploatarii miniere de la Rosia Montana, caz care se taraganeaza de multa vreme si s-a facurt cunoscut datorita circumstantelor scandaloase. Reprezentantii nostri intorsi la Parlamentul din Bruxelles au aflat luni, 25 ianuarie – deci in ultimul moment – ca a doua zi, in 26 ianuarie, inainte de masa, sub egida PE, va avea loc o conferinta de specialitate extraordinara, organizata de europarlamentarul liberal Adina Valean, cu titlul „Facand din Europa lider al mineritului mentenabil si responsabil” („Making Europe a leader in sustainable and responsible mining”)”, scrie Tokes Laszlo, reclamand faptul ca a aflat de conferinta de la europarlamentarului Renate Weber.

„Spune multe despre acest caz faptul ca nici Renate Weber – coleg de partid si de grup cu Adina Valean – nu a stiut nimic depre simpozionul ce se pregatea. Lista invitatilor dovedeste ca dintre europarlamentari au fost invitati exclusiv membrii Comisiei pentru Industrie, Cercetare si Energie (Industry, Research and Energy – ITRE). Pe semne, organizatorii nu au considerat „competenti” in cazul „proiectului Rosia Montana” nici Partidul Ecologist al Verzilor, nici membrii Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara (Environment, Public Health and Food Safety – ENVI) sau ai grupului de lucru specializat in protectia apelor, Water Intergroup – spre exemplu -, dar nici reprezentantii Ungariei vecine, cea mai interesata parte in ceea ce priveste soarta investitiei”, mai scrie Tokes.

In opinia lui Tokes Laszlo, conferinta organizata marti de Adina Valean in Parlamentul European „indica faptul ca am participat la o -sedinta de lobby-, o -intrunire de propaganda- – greu mascabila – a RMGC (Rosia Montana Gold Corporation n.red.) care doreste sa obtina legitimare europeana pentru proiectul minier de la Rosia Montana”.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a criticat caracterul unilateral si propagandistic al simpozionului si si-a exprimat „regretul profund pentru existenta unor semne care arata ca si Partidul National Liberal din Romania pare sa-si modifice pozitia referitor la exploatarea miniera de la Rosia Montana”.

De asemenea, Tokes Laszlo spune ca „sunt semne ca si Uniunea Democrata Maghiara din Romania se pregateste sa renunte la punctul sau de vedere – corect – de pana acum”, considerand ca actualul ministru al Mediului din guvernul democrat-liberal, Laszlo Borbely, pare deschis sa aprobe demararea exploatarii miniere.

Europarlamentarul Renate Weber a acuzat-o marti pe Adina Valean ca a organizat o „pseudo-dezbatere” despre Rosia Montana impreuna cu firma Gold Corporation fara a invita si opozanti ai proiectului.

Adina Valean a replicat ca Renate Weber, colega sa, a avut o atitudine necolegiala pe care nu o intelege.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a luat apararea europarlamentarului Adina Valean. Antonescu a spus la Antena 3 ca sotia sa a organizat marti la Bruxelles o dezbatere despre „mineritul in conditii sigure”.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *