Altruismul la animale: Cimpanzeii adopta pui orfani

0
373

Cimpanzeii pot fi la fel de altruisti ca oamenii, potrivit unui nou studiu care a descoperit 18 cazuri de pui orfani de cimpanzeu ce au fost adoptati, in salbaticie.Cimpanzeul Freddy

Parintii cimpanzei cu inima mare au fost gasiti in padurea Tai din Coasta de Fildes. Acestia, atat femele cat si masculi, isi dedica majoritatea timpului pentru protejarea noilor membri ai familiei.

„Nu am auzit de alte cazuri de pui orfani care sa fie adoptati de animale cu care nu sunt rude”, a declarat liderul cercetatorilor, Cristophe Boesch, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionara, din Germania. El a precizat ca tinerii cimpanzei si-au pierdut parintii biologici dupa ce au fost pradati, raniti sau din alte cauze.

Pana acum, oamenii de stiinta credeau ca altruismul, comportamentul de a ajuta pe cineva fara vreun beneficiu personal, era o trasatura strict umana. Studiile asupra cimpanzeilor captivi, cele mai apropiate rude ale oamenilor, arata ca acestia fac fapte altruiste extrem de rar.

Aceasta descoperire se leaga cu alte cercetari asupra cimpanzeilor din salbaticie, care au gasit ca acestia isi impart hrana, chiar si carnea, care este o resursa pretioasa.

Mai mult, adoptia este chiar un comportament filantropic, intrucat parintii adoptivi ar putea trai mai bine singuri, decat cu un pui de care sa aiba grija.

Cristophe Boesch a explicat ca, in captivitate, cimpanzeii nu au nevoie sa fie altruisti, intrucat cineva are grija de ei, au hrana si apa suficienta. In salbaticie, in schimb, este vorba de solidaritate si de supravietuirea speciei.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.