Tonul cu inotatoare albastre, pe cale de disparitie

Pescuitul excesiv ar putea impiedica inmultirea tonului cu inotatoare albastre care traieste in Atlantic, un peste care este printre cei mai mari si rapizi pradatori. Tonul cu inotatoare albastre ar putea disparea in trei ani de zile, daca nu se reduce marimea capturilor facute de pescari, dupa cum se arata intr-un raport al World Wide Fund for Nature (WWF), citat de Reuters.
ton cu inotatoare albastra
WWF arata ca tonul care depune icre, adica mai batran de patru ani, va disparea pana in 2012, intrucat in sezonul de pescuit, ce dureaza doua luni si incepe din aceasta miercuri, sunt prinsi numerosi pesti.

„De ani de zile oamenii se intreaba cand va disparea aceasta specie, iar acum avem raspunsul la aceasta intrebare”, a declarat Sergi Tudela, seful programului pentru pescuit al ONG-ului international de protectia animalelor.

Acest gen de peste, care poate cantari si pana la 500 de kilograme si poate accelera mai repede decat o masina sport, este preferat de catre consumatorii de sushi. Cererea mare inregistrata in Japonia a determinat cresterea numarului ambarcatiunilor care ies sa pescuiasca in Atlantic, iar multe din acestea folosesc dispozitive ilegale pentru a depista tonul.

„Tonul cu inotatoare albastre din Atlantic este pe cale de disparitie si cu toate acestea pescarii vor iesi si maine la pescuit. Este absurd sa se deschida un nou sezon de pescuit cand aceasta specie este pe cale de disparitie”, a mai spus Tudela.

Grupurile care protejeaza mediul inconjurator au condamnat acordul semnat in noiembrie 2008 de catre tarile membre ale Uniunii Europene, document prin care se stabileste cantitatea de ton ce poate fi pescuita. Organizatiile au numit acest acord ca fiind „un dezastru”, „o rusine”, aratand ca tarile au ales din nou sa nu bage in seama specialistii si au stabilit limita maxima de cantitate ce poate fi pescuita cu 47% mai mare decat cea recomandata.

WWF demonstreaza ca analiza datelor oficiale arata ca numarul pestilor maturi din aceasta specie s-a injumatatit fata de cel din 1990, ceea ce are un impact puternic asupra ecosistemului, intrucat pestii mari sunt capabili sa produca mai multe icre, adica mai multi urmasi.

Tonul cu inotatoare albastre poate fi salvat de la disparitie numai daca este interzis pescuitul in lunile mai si iunie, perioada in care acesta se inmulteste.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *