In general, construirea unei cladiri eco este perceputa ca fiind mult mai costisitoare. Un studiu recent, realizat de World Business Council for Sustainable Development, a relevat ca aceste costuri sunt supraestimate cu 300%, desi specialisti ai pietei imobiliare estimeaza ca pretul unei cladiri eco nu-l depaseste decat cu 17% pe cel al uneia obisnuite.
Insa pentru a atrage interesul publicului, arhitectii, inginerii si dezvoltatorii construiesc adesea intr-un stil futurist si imping tot mai departe granitele estetice. Foarte important pentru cladirile verzi este ca ele sa fie construite in armonie cu mediul in care se afla.
Ce e o cladire „verde”?
O cladire eco foloseste eficient resursele, fie ca este vorba de energie, apa sau materiale. Totodata, ea are un impact scazut asupra mediului (datorita reducerii poluarii) sau asupra sanatatii oamenilor (datorita imbunatatirii calitatii aerului).
O serie de calcule au aratat ca poluarea produsa de cladiri este tot mai mare.
– Atat in Stale Unite, cat si in Uniunea Europeana, cladirile utilizeaza 40% din totalul de energie consumat
– 38% din cantitatea totala de dioxid de carbon din SUA este generata de cladiri, iar 21% de case
– Cladirile din SUA sunt responsabile de 12% din consumul total de apa pe zi
Cladirile „verzi” folosesc numeroase tehnici pentru a elimina impactul lor asupra mediului si asupra oamenilor:
– Folosesc surse alternative de energie: panouri solare sau fotovoltaice
– Au acoperisuri cu gradini, plante si copaci, pentru a folosi apa de ploaie
– Utilizeaza pietris presat pentru locurile de parcare, in loc de asfalt sau beton
– Se folosesc materiale de constructie considerate „verzi”, precum: plante care se regenereaza repede (bambusul, de exemplu creste foarte repede), paie, lemn din paduri certificate, roci prelucrate, metal reciclat, fulgi de hartie, pamant compresat,
argila sau nisip.
– Au ferestre eficiente care, prin asezarea lor, capteaza mai multa lumina naturala si scad necesarul de iluminare lectrica
– Peretii, tavanele si podelele sunt izolate
– Genereaza la fata locului energie precum cea solara sau cea eoliana
– In plus, atunci cand este posibil, materialele folosite ar trebui sa fie extrase si prelucrate local, in apropierea viitoarei constructii, pentru a economisi energia folosita la transportarea lor
New Green Tower din Miami arata ca un svaiter urias, cu gauri uniforme in „carcasa” ce inveleste cladirea. Carapacea se numeste de fapt exoschelet si este o structura eficienta care izoleaza cladirea, sustine turbinele si ofera umbra pentru o racire naturala.
Zgarie-norul de 116 metri, care este o colaborare intre Chad Oppenheim architecture + design, consultantul pe energie Buro Happold si inginerul Ysreal Seinuk, a costat 40 de milioane de dolari.
Cladirea incorporeaza atat spatiu rezidential, cat si comercial. Pretul locuintelor variaza intre 400.000 si doua milioane de dolari.
Tehnologiile verzi folosite sunt turbinele eoliene, panourile fotovaltaice si generarea de apa calda cu ajutorul soarelui. In plus, podelele sunt din sticla reciclata si bambus.
Se spera ca aceasta cladire ultramoderna va atrage chiriasi ale caror ocupatii si gusturi se vor potrivi cu proiectul verde.
In lumea afacerilor, tot mai multe corporatii aleg sa construiasca eco. In 2005, Citi Bank a inceput sa construiasca o cladire verde de 15 etaje in New York. Investitia s-a ridicat la suma de 310 milioane de dolari.
– Aproximativ 90% din materialele folosite sunt reciclate
– Cladirea are un bazin ce colecteaza apa de ploaie, care e folosita pentru a raci cladirea si pentru a iriga peisajul din jurul ei. Astfel, constructia economiseste doua milioane de galoane de apa pe an
– Energia este generata in procent de suta la suta de surse eoliene
– Ferestrele ofera o retinere maxima a caldurii in timpul iernii si aer rece vara
– Cladirea evita emisia a 768 de tone de dioxid de carbon
Constructia a primit Premiul de Aur de la The US Green Building Council, institutie care certifica astfel de cladiri eco.
Europa nu se lasa mai prejos
Insa zgarie-norii eco nu au aparut numai in Statele Unite. Swiss Re Tower, din Londra, este primul zgarie-nor „verde” din Europa. Are 40 de etaje si forma de castravete, motiv pentru care este poreclit „The Gherkin” (Castraveciorul). Cladirea este sediul central al companiei de asigurari Swiss Re, a fost deschisa in 2004 si are 180 de metri.
– Foloseste cu 50% mai putina energie decat o cladire de birouri traditionala
– Are gradini la fiecare al saselea etaj pentru purificarea aerului
– Gauri in fiecare podea formeaza sase axe ce servesc drept sistem de ventilatie naturala
Sursa: Evenimentul Zilei