Casa cu cea mai mica factura la intretinere

In curtea Universitatii Politehnice se va construi prima casa cu consum de energie redus cu pana la 90% fata de un imobil standard.
casa pasiva
Prima casa pasiva certificata din Bucuresti, cu consum redus de energie termica, va fi construita in curtea Universitatii Politehnica, sub coordonarea Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE). Prototipul acestui tip revolutionar de casa, ale carei pozitionare, arhitectura, izolatie si sistem de instalatii permit reducerea consumului de energie termica cu pana la 90% fata de o casa standard, este inca in faza de proiectari, iar constructia efectiva va incepe de anul acesta.

Desi exista constructori autohtoni care sustin ca au realizat pana acum astfel de case in Romania, edificiile nu detin certificate din partea Institutului Passivhaus din Darmstadt, Germania, singurul care poate emite certificat in urma evaluarii proiectului. Unicul astfel de proiect dezvoltat de o companie romaneasca si aflat in stadiu final de constructie este o casa pasiva din Cluj, care asteapta vizita evaluatorilor germani.

Casa are 180 de metri patrati si costa 800 de euro/mp, bani care se amortizeaza rapid datorita reducerii semnificative a facturii la intretinere.

Potrivit standardelor casei pasive, consumul anual pentru incalzire nu trebuie sa depaseasca valoarea de 15kWh/mp an, iar consumul total de energie primara pentru toti consumatorii din locuinta, respectiv incalzire, apa calda, ventilatie, pompe, iluminat, gatit si aparate casnice, nu trebuie sa depaseasca 120 kWh/mp an.

Potrivit Andrianei Milandru, inginer in cadrul sectiei de Studii si Finantare de Proiecte din ISPE, imobilul din campusul Politehnicii va fi proiectat pe o suprafata de 160 de metri patrati si va avea un singur nivel. Casa pasiva va gazdui seminarii si conferinte si va fi deschisa publicului pentru vizitare, fiind monitorizata on-line. Dupa obtinerea certificarii, constructia va fi brevetata si apoi multiplicata in intreaga tara de catre partenerii implicati in proiect. Printre acestia se numara Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, AGECOM Baia Mare si Institutul de cercetari electrotehnice Bucuresti.

Izolatia, mai groasa decat zidul

Spre deosebire de o casa standard, al carei consum energetic pentru incalzire variaza intre 60 si 90 de kwh/mp an, casa pasiva e astfel conceputa incat consumul sa nu depaseasca 15 kwh/mp an. Temperatura interioara nu trebuie sa coboare sub 20 de grade C iarna, iar vara e mentinuta sub 26 de grade C.

Conceptia casei pasive pleaca inca de la pozitionarea ei, cu orientare spre sud si cu elemente de umbrire. „La casa pasiva, izolatia e mai groasa decat zidul”, explica Adriana Milandru. Ferestrele, adica tamplaria si geamurile, trebuie sa fie foarte eficiente din punct de vedere energetic si sa aiba un coeficient crescut de absorbtie a radiatiei solare. Anveloparea asigura etanseizarea cla- dirii, iar aerul proaspat poate fi aspirat prin canale subterane care schimba caldura cu solul si il preincalzesc la o temperatura de 5 grade C, chiar si in zilele reci de iarna.

Cea mai mare parte a caldurii din aerul evacuat este preluata de aerul proaspat in proportie de 80%. Apa de consum a casei pasive este incalzita prin sisteme de panouri solare sau pompe de caldura, iar toata aparatura electrocasnica trebuie sa aiba un consum foarte redus de energie.

FENG SHUI NEMTESC

Inspiratie pentru legislatia europeana

* Prima casa pasiva a fost construita in 1991, la Darmstadt, de fondatorii acestui concept, dr. Wolfgang Feist si Bo Adamson. Acestia au realizat un program de calcul al necesarului de energie, numit Passive Hause Planning Package (PHPP), stabilind ca eventualele consumuri suplimentare pot fi acoperite cu surse regenerabile de energie, spre exemplu cea solara sau eoliana.

* Peste 10.000 de case pasive au fost deja construite in Germania, tara de originie, dar si in Austria, Elvetia, Belgia si alte tari din Europa Centrala.

* Un raport din ianuarie al Parlamentului European a luat deja in calcul impunerea unor standarde minime de eficienta energetica a cladirilor noi sau renovate din spatiul UE, avand ca model caracteristicile caselor pasive.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *