Topul marilor poluatori s-a schimbat ca si ordine, pe primul loc regasindu-se cetatenii si autoritatile publice locale

Energie din de?euri la Complexul Energetic Hunedoara
Topul marilor poluatori s-a schimbat ca si ordine, pe primul loc regasindu-se cetatenii si autoritatile publice locale

Potrivit datelor inregistrate de Garda de Mediu – Comisariatul Caras-Severin, topul marilor poluatori s-a schimbat ca si ordine, pe primul loc regasindu-se cetatenii si autoritatile publice locale.

„Deseurile sunt pe primul loc la poluare, dupa care vine poluarea industriala in Resita, Moldova Noua si chiar Otelu Rosu. Mai mult, se adauga incendiile la vegetatie care cresc alarmant ca si numar. Am aplicat amenzi unor primarii pentru deseuri depozitate pe fostele deponeuri“, a precizat comisarul Gheorghe Pitulan.

In prima decada a acestei luni, Garda Nationala de Mediu a desfasurat un control tematic la cariere, balastiere, statii sortare – concasare, statii betoane, statii de asfalt. Comisariatele judetene ale Garzii Nationale de Mediu au desfasurat actiuni zilnice de control, luand masuri si aplicand sanctiuni acolo unde s-au constatat incalcari ale legislatiei de mediu. Astfel, in perioada mentionata au fost realizate 772 de controale, la nivel national.

Principalele neconformitati constatate cu ocazia verificarilor au fost functionarea fara autorizatie de mediu sau permis de exploatare, nu au fost prezentate formularele de incarcare-descarcare pentru deseurile predate spre valorificare, agentii economici nu au personal desemnat (din randul propriilor angajati sau terta persoana), care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor etc. In urma acestor constatari s-au aplicat 68 de sanctiuni din care 42 au fost amenzi al caror cuantum total este de 584.000 de lei. De asemenea, a fost suspendata activitatea a patru agenti economici pana la obtinerea actelor de reglementare. Un alt caz a fost inregistrat recent in cartierele limitrofe ale Resitei, la Moniom.

„Pe baza unor informatii pe care le-am detinut, am facut verificari si s-a dovedit ca, pe un teren viran, se aruncau deseuri care provin de la AquaCaras, probabil din bazinele de decantare de la Calnic. Noi am aplicat sanctiuni si am sesizat Garda de Mediu. Sunt frecvente, pe raza Resitei, depozitarile de resturi de materiale de constructii. Aceste deseuri pot fi ridicate de societatea de salubrizare, in urma solicitarii, contra unei sume modice“, a precizat Alexandru Ciati, directorul executiv al Directiei Politie Locala Resita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *