Primarul din Darvari, judetul Mehedinti, Vasilica Ologu, a dat startul la operatiunea “marea impadurire cu salcami” pe raza comunei. Concret, este vorba de inceperea lucrarilor la un proiect in valoare de peste 28 de miliarde de lei vechi, mai exact 2.834.350 de lei noi, accesat de Primarie prin Fondul de Mediu. Proiectul cuprinde plantarea de salcami pe o suprafata de teren neproductiv de 80 de hectare ce apartine domeniului privat al Primariei. Cele 80 de hectare nu sunt comasate, ci cuprind doua tarlale: una de 30 de hectare la hotarul cu Doljul, cu comuna Cetate, iar cealalta tarla, de 50 de hectare, se afla in imediata apropiere a satului, in zona islazului comunal. Primarul Vasilica Ologu ne-a declarat ieri, in exclusivitate, ca lucrarea scoasa la licitatie de Primarie pe SEAP a fost atribuita firmei SC TPSUT SA Mehedinti. “Au inceput deja lucrarile la acest proiect de peste 28 de miliarde de lei vechi, zic eu extrem de benefic pentru comunitate. Pe noi, ca Primarie, nu ne-a costat nimic. Proiectul tehnic a fost executat de o firma din Brasov, la solicitarea Primariei, si a ajuns undeva in jurul a 80.000 de lei. Tin sa va anunt ca ne-am apucat de treaba! Pana acum executantul lucrarii a efectuat aratura si a imprejmuit terenul cu sarma ghimbata galvanizata. Urmeaza, cand timpul ne permite, discuirea terenului, apoi pichetarea si executarea gropilor. Gropile au lungimea, latimea si adancimea de cate 30 de centimetri. La finalul lunii octombrie si la inceputul lui noiembrie se executa plantarea cu puieti de salcam. E vorba de o incarcatura de 5.000 de puieti pe hectar, deci un total de 400.000 de salcami pe totalul de 80 de hectare”, ne-a declarat primarul Vasilica Ologu.
Receptia finala a lucrarii are loc peste cinci ani
Firma care planteaza salcamii la Darvari are clauze stricte in contractual incheiat cu beneficiarul. Mai precis, receptia finala se va face dupa cinci ani. Pana atunci, executantul lucrarii are de parcurs mai multe etape. Etapele de lucrari vor fi monitorizate de o echipa de la Fondul de Mediu, dar si de reprezentanti ai Primariei, precum si ai Inspectoratului Teritorial Silvic Valcea. Tot in etape se vor da si banii catre firma executanta. “Dupa plantarea arborilor, firma executanta are obligatia, prin contract, sa se ocupe de intretinerea lor pe o perioada de cinci ani. Abia atunci se face receptia finala, pana atunci se fac receptii partiale. Daca e seceta, firma e obligata sa faca udari din timp cu cisterna. Daca in aceasta perioada apar probleme cu salcamii, raspunde executantul. Acest proiect a fost demarat pentru protectia mediului, pentru punerea in valoare a unui teren steril, pentru a crea facilitati apicultorilor de pe raza comunei si nu numai si pentru ca noi, Primaria, sa avem sursa noastra de material lemons. Bineinteles ca taierile nu se vor face aiurea, ci strict in conditiile legii”, a mai spus primarul din Darvari, Vasilica Ologu.
Acest proiect a fost demarat pentru protectia mediului, pentru punerea in valoare a unui teren steril, pentru a crea facilitati apicultorilor de pe raza comunei si nu numai si pentru ca noi, Primaria, sa avem sursa noastra de material lemnos. Bineinteles ca taierile nu se vor face aiurea, ci strict in conditiile legii.