Statele semnatare ale Conventiei Carpatica au stabilit noi reguli pentru protectia zonelor montane
Lucrarile Conferintei s-au incheiat cu semnarea unui acord. Cele sapte state membre au decis sa asigure arii de protectie si trasee de migratie a speciilor.
La evenimentul gazduit de Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti au participat oficiali din 15 state parti si neparti la Conventia Carpatica, precum si reprezentanti ai celor mai importante organizatii neguvernamentale sau guvernamentale internationale implicate activ in protectia naturii.
Romania, lider pentru trei ani
La sesiunea de lucru a expertilor din tarile participante s-au pus la punct obiectivele pentru urmatorii trei ani, cand la conducerea Conventiei se va afla Romania.
Principalul obiectiv este realizarea unei zone de protectie continue, pe toata lungimea Muntilor Carpati, care sa inlesneasca trasee de migratie pentru animale, astfel incat sa nu mai fie necesara izolarea lor in rezervatii.
„Aceste trasee vor constitui solutia salvatoare si pentru ursii gunoieri din Brasov.
Cei 6.500 de ursi din Romania apeleaza la ajutorul oamenilor pentru hrana, pentru ca habitatul lor natural a fost segmentat.
Prin amenajarea ariilor protejate neintrerupte li se va asigura posibilitatea de a migra in functie de clima si necesitati”, a precizat la conferinta de presa Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile din Romania.
Angajament ferm
La inchiderea Conferintei de la Bucuresti, ministrii mediului din tarile semnatare ale Conventiei au semnat Protocolul privind conservarea si utilizarea durabila a diversitatii biologice si a diversitatii peisajelor. Actul semnat prevede anumite obligatii generale pentru partile semnatare privind dezvoltarea de politici si strategii in domeniul conservarii, restaurarii si utilizarii durabile a biodiversitatii si a diversitatii peisajelor din Carpati.
Statele trebuie sa asigure protectia
Partile se obliga sa ia masuri pentru a asigura conservarea, mentinerea, restaurarea si utilizarea durabila a habitatelor naturale si a retelei ecologice din Muntii Carpati, conservarea si utilizarea durabila a florei si faunei din Carpati si prevenirea introducerii de specii invazive straine sau organisme modificate genetic.
Despre Conventia Carpatica
State membre: Republica Ceha, Republica Polona, Romania, Serbia, Republica Slovaca, Ucraina si Republica Ungara.
Romania a ratificat Conventia Carpatica prin Legea nr. 389 din 19.10.2006.
Ultima tara care a aderat a fost Serbia, la 10 martie 2008.
Conferinta de la Bucuresti e prima care include toate cele sapte state semnatare.
Principalul organism decizional al Conventiei este Conferinta Partilor, a carei activitate este sustinuta de un Secretariat permanent.
Sursa: Adevarul