Trenulet pentru turisti, inaugurat la Rezervatia de ursi de la Zarnesti

Trenulet pentru turisti, inaugurat la Rezervatia de ursi de la Zarnesti
Trenulet pentru turisti, inaugurat la Rezervatia de ursi de la Zarnesti

Un trenulet care va transporta turistii prin Rezervatia de ursi “Libearty” de la Zarnesti a fost inaugurat, marti, de Asociatia de protectie a animalelor “Milioane de prieteni” Brasov, pentru ca vizitatorii sa poata observa comportamentul ursilor in habitatul lor natural.

Potrivit purtatorului de cuvant al Asociatiei “Milioane de prieteni” Brasov, Liviu Cioineag, trenuletul a fost cumparat din Franta si poate transporta 24 de persoane, investitia fiind de circa 25.000 de euro.

“Trenuletul Libertatii a costat cira 25.000 de euro. Este vorba de un tractor care a fost adus din Franta, iar remorca a fost realizata special pentru noi in Romania. Tractorul va primi in curand urechi si bot de urs si va fi o atractie pentru copii, pentru ca ei sunt principalul nostru target. Cu ei vrem sa facem educatie, pentru ca ei reprezinta viitorul, ei vor fi viitorii oameni de afaceri, viitorii vanatori sau luptatori pentru protectia mediului”, a spus reprezentantul asociatiei.

Presedinta Asociatiei “Milioane de prieteni”, Cristina Lapis, a spus ca daca trenuletul va fi un succes, va mai fi achizitionat unul similar.

“Speram ca turistii vor aprecia si plimbarea si rezervatia vazuta altfel. Trenuletul va avea o oprire la panorama, la piscina cea mare. Am ales aceasta solutie pentru ca sunt multe persoane care nu au posibilitatea fizica sa urce si atunci urca numai pana la jumatate, fiind acomanpniate de un ghid, este greu ca ghidul sa se intoarca pentru o persoana sau doua. Mai ales, s-a construit si tarcul al treilea si am hotarat sa inauguram trenuletul. Daca turistii vor fi multumiti, probabil ca vom mai lua un tractor”, a spus Lapis.

Turistii vor fi preluati de la centrul de primire vizitatori, iar trenuletul va avea mai multe opriri in rezervatie.

“Vom avea cateva statii unde trenuletul se va opri, turistii vor putea sa vada ursii de la cativa metri, vor putea face poze. Se va face o oprire la monumentul Mayei, unde le vom explica cum a pornit intreaga poveste a sanctuarului, dupa care vom face o oprire la Printul Charles si la Mex (n.r.- doi ursi), vor putea sa vada si singurul urs tibetan din rezervatie, dupa care vor urca la piscina din tarcul unu. De obicei, dimineata fac baie acolo ursii. Vor putea sa vada si cum sunt hraniti ursii in sanctuar. In final, se va face o oprire aproape de cladirea administrativa. Pe drum, turistii vor putea observa cum isi marcheaza ursii teritoriul, cum socializeaza in sanctuar si ce este un «copac facebook» si sa vada ce inseamna sa tii un animal intr-o cusca, ce urmari exista asupra psihicului animalului in urma tinerii lui in captivitate in condtii foarte proaste”, a spus purtatorul de cuvant al Aosiciatiei, Liviu Cioineag.

“Copacul facebook” este, de fapt, un copac unde ursii isi lasa “profilul”, potrivit sursei citate.

Trenuletul a fost o donatie a unei fundatii britanice, iar pentru centrul de primire turisti au fost facute investitii de 55.000 de euro, printr-o donatie de la o organizatie germana.

Pretul de intrare in rezervatie va ramane neschimbat, respectiv 5 lei pentru copii si 25 pentru adulti pe toata durata lunii august, urmand ca din septembrie, pretul unui bilet sa coste 40 de lei pentru adulti.

Rezervatia de ursi “Libearty” adaposteste in prezent 72 de ursi adusi din captivitate, care erau tinuti in conditii improprii la restaurante, benzinarii, hoteluri sau chiar manastiri.

Rezervatia este unica in tara, fiind singura rezervatie naturala pentru ursii captivi din Romania. Aceasta a fost deschisa in 2006, insa inuagurarea oficiala a fost facuta in anul 2008 de Asociatia “Milioane de Prieteni” si Asociatia Mondiala pentru Protectia Animalelor (WSPA).

Parcul se afla la 70 de kilometri distanta de municipiul Brasov, in orasul Zarnesti, si are o suprafata de70 de hectare de pasune si teren impadurit, inconjurat cu 1.500 de metri de gard si 15 kilometri de sarma racordata la o tensiune de 8.000 de volti. Investitia este rezultatul unui parteneriat intre Primaria Zarnesti, Asociatia “Milioane de Prieteni” si Asociatia Mondiala pentru Protectia Animalelor, aceasta din urma contribuind cu 1,5 milioane de euro la realizarea parcului.

Parcul poate adaposti o suta de ursi. Includerea ursilor in Rezervatia “Libearty” se face dupa reguli sanitar-veternare stricte. Orice urs adus in rezervatie este tinut un timp in carantina. Apoi, una dintre primele operatiuni este microciparea lor, pentru a putea fi urmariti, dupa care urmeaza sterilizarea. Cei 1,5 milioane de euro necesari pentru infiintarea rezervatiei au fost obtinuti prin donatii ale iubitorilor de animale din intreaga lume, prin Asociatia Mondiala pentru Protectia Animalelor (WSPA).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente