Tribunalul a suspendat hotararea privind eutanasierea cainilor comunitari din Oradea

Tribunalul a suspendat hotararea privind eutanasierea cainilor comunitari din Oradea

Tribunalul Bihor a suspendat, miercuri, la cererea Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor (FNPA), „regulamentul maidanezilor” instituit in luna septembrie prin Hotararea de Consiliu Local 505.

„Motivarea sentintei va fi cunoscut cel mai probabil in cursul zilei de maine (joi – n.r.). Ce stim in acest moment este ca Instanta a suspendat regulamentul privind organizarea si functionarea serviciului specializat in gestionarea cainilor fara stapan”, a declarat pentru BIHOREANUL Eugenia Borbei, seful Directiei Juridice a Primariei.

Directorul juridic al Primariei a mai spus ca in lipsa regulamentului de functionare suspendat de Tribunalul Bihor, adapostul de caini din strada Coriolan Hora, preluat in septembrie de Administratia Domeniului Public de la SOS Dogs, va functiona pe vechiul regulament.

„Suspendarea regulamentului inseamna nu doar suspendarea prevederilor referitoare la eutanasiere, ci si celor referitoarea la posibilitatea de adoptie cu pastrarea lor in adapost, masura considerata pozitiva de iubitorii de animale”, a mai spus directoarea.

Eugenia Borbei a mai declarat ca municipalitatea va face recurs impotriva sentintei la Curtea de Apel. Juristii Primariei se asteapta, insa, ca procesul sa se transforme in unul de durata pentru ca, odata obtinuta suspendarea regulamentului, avocatii FNPA vor cere in instanta anularea lui.

„Problema mare este ca in functionarea acestui serviciu este blocata. Nu stim cine isi va asuma raspunderea in cazul in care cainii maidanezi care nu au putut fi ridicati de pe strazi vor face victime, pentru ca in mod evident Primaria a facut toate demersurile pentru a rezolva aceasta problema”, a spus Borbei.

Hotararea de Consiliu Local 505 din 2012 a starnit nemultumirea asociatiilor de protectia animalelor datorita prevederii referitoare la posibilitatea eutanasierii cainilor comunitari „in conditiile legale”. Aceasta da posibilitatea municipalitatii, in cazul supraaglomerarii adapostului, sa ucida maidanezii dupa 7 zile de la depunerea in adapost in care nu au fost adoptati sau revendicati.

Normativul mai mentioneaza ca adoptarea sau revendicarea unui caine se face in schimbul unei taxe reprezentand contravaloarea cheltuielilor cu hrana si sterilizarea patrupedului. Un caine pierdut de stapan si ridicat de hingheri de pe strada poate fi scos la adoptie la numai doua zile dupa ce a fost dus in adapost.

O prevedere suplimentara se refera la posibilitatea ca animalele din adapost sa poata fi adoptate de catre oradeni chiar si daca acestia nu au unde le tine. Cainii adoptati vor putea fi tinuti in adapost contracost pe cheltuiala oradenilor dispusi sa plateasca pentru a-i tine in viata. Pentru ca regulamentul a fost suspendat adoptiile cainilor cu pastrarea lor in adapost vor inceta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *