Trupele americane care parasesc Irakul lasa in urma deseuri periculoase

Trupele americane, care parasesc Irakul dupa sapte ani, lasa in urma o „mosternire toxica”, potrivit unei investigatii in cinci provincii, unde sunt aruncate materiale periculoase, in loc sa fie trimise in Statele Unite, o incalcare a regulilor Pentagonului, relateaza The Times in editia online.trupele americane si deseurile

La nord si la vest de Bagdad exista pete de ulei de motor pe sol, sunt lasate la indemana copiilor canistre deschise de acid, iar bateriile de masini sunt abandonate in apropierea unor terenuri agricole irigate, potrivit publicatiei. Un document din 2009, apartinand Pentagonului, prezentat publicatiei de o companie privata care are un contract cu militarii americani, estimeaza la 5.000 de tone cantitatea de deseuri periculoase lasate in urma de trupele americane.

Insa, aceasta pare sa fie doar o estimare partiala, potrivit cotidianului. Generalul Kendall Cox, responsabil cu ingineria si infrastructura in Irak, a declarat ca, in prezent, este in curs un proces de curatare a 14.500 de tone de ulei si sol contaminat cu ulei. „Aceasta cantitate s-a acumulat in sapte ani”, a declarat el. Irakienii care s-au aflat in contact cu unele dintre aceste materiale prezinta eruptii cutanate pe maini si picioare, acuza dificultati respiratorii si tuse. In apropierea locurilor unde au fost aruncate, sobolanii au murit langa containerele murdare.

Unele dintre aceste materiale au etichete care indica faptul ca apartin fortelor militare americane sau sunt insotite de documente apartinand Departamentului Apararii. Publicatia afirma ca a descoperit un e-mail din 2008, de la Allied Chemical of Morrisotown, din New Jersey, adresat oficialilor de la Pentagon, care avertizeaza in legatura cu efectele acestor materiale periculoase.

In vederea retragerii in acest an a trupelor americane din Irak, sute de baze militare sunt inchise, iar aceste materialele periculoase ar urma fie sa fie returnate in Statele Unite pe mare, prin portul irakian Umm Qasr, fie sa fie reciclate in uzine speciale, construite in nordul si vestul Irakului.

Ministrul irakian al Mediului, Nirmeen Othman, a declarat ca va lansa o investigatie oficiala asupra depozitarii acestor deseuri periculoase.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *