Tuica de prune, un brand de Radeni recunoscut in tara si peste hotare

Tuica de prune, un brand de Radeni recunoscut in tara si peste hotare

Cativa producatori de tuica la cazan din localitatea Radeni au iesit pe piata cu un produs traditional 100% natural, iar pentru a fi siguri ca afacerea lor este perfect legala, oamenii au intocmit toate actele pentru a obtine si avizele necesare.

„ Este atestata traditional din luna a VIII-a a anului curent. Am depus documentatia la Directia Agricola, au inaintat-o la Bucuresti si mi-au aprobat dosarul si am primit atestatul si este totul in regula. Se numeste tuica de pruna „Cazanul de aur” , a declarat producatorul Victor Ciobanu.

Pentru ca tuica de Radeni sa iasa asa cum cere reteta traditionala, producatorii acesteia spun ca este foarte important si locul in care sunt depozitate fructele.

„Avem un cazan de cupru pentru fierberea produselor, renumit pe linie traditionala pentru calitatea produselor, si un cazan de inox, care da puritatea produsului, gustul lui specific si o limpezime. Chiar este un cazan recomandat de Uniunea Europeana”, spune producatorul Iulian Nitescu.

De altfel, locuitorii din localitatea Radeni sunt recunoscuti atat in tara, cat si peste hotare pentru produsul pe care il scot din fructe. Olandezii erau dispusi sa ofere 68 de lei pentru doar o jumatate de litru de tuica.
„Tuica este naturala, nu se folosesc alte ingrediente decat pruna sau alte fructe ca se mai face si tuica de cirese, visine. Aproximativ 85-90% din locuitorii comunei produc tuica, dar fac tuica asta pentru consum propriu.Nu poate sa o vanda, in primul rand nu-i accizata, dupa aia o mai foloseste ca troc, schimb de produse cu alti consateni”, a declarat viceprimarul Dumitru Baciu.

Potrivit viceprimarului Dumitru Baciu, in comuna Frumusica se produc, anual, aproape zece mii de litri de tuica de pruna naturala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *