Turismul din Arctica, blestem sau binecuvantare?

Numerosii turisti care sunt adusi de navele poluante reprezinta, mai mult decat ursii polari si viscolele aprige, un nou motiv de teama pentru oamenii de stiinta din Arctica, care le sunt, in acelasi timp, recunoscatori vizitatorilor, deoarece ii ajuta sa isi desfasoare activitatea.turism Artica

La Ny-Aalesund, o comunitate de cercetatori izolata pe arhipelagul norvegian Svalbard, solutia potrivita pentru aceasta situatie este inca dificil de gasit. „Mai multi turisti inseamna mai multi bani, dar si mai multa poluare”, explica Bendik Eithun Halgunset, consilier stiintific la Kings Bay, societatea care administreaza comunitatea.

In anumite zile de vara, la Ny-Aalesund sosesc intre 2.000 si 3.000 de vizitatori, care depasesc cu mult numarul celor 180 de cercetatori. Fiecare acostare in portul Ny-Aalesund este insotita de o cantitate foarte mare de CO2, care tulbura considerabil masuratorile atmosferice.

Intr-o singura zi, pacheboturile pot sa polueze mai mult decat centrala pe diesel care asigura electricitatea pentru un an de zile a micii comunitati. „Nu vizitatorii afecteaza in mod direct activitatile stiintifice, ci navele lor poluante”, precizeaza Marcus Schumacher, director al institutului de cercetare franco-german Avipev. In aceste conditii, datele masuratorilor atmosferice devin greu de interpretat.

De asemenea, este foarte greu pentru cercetatori sa ii apere pe turisti de ursii polari care dau tarcoale prin imprejurimi, fiind atrasi de mirosul carnii de foca, necesara hranirii cainilor.

La Ny-Aalesund, toata lumea cunoaste pe toata lumea, asa ca usile nu sunt incuiate cu cheia. Un motiv in plus de ingrijorare, deoarece vizitatorii intra in camerele cercetatorilor si sa le iau pozele.

In ciuda tuturor problemelor, beneficiile asigurate de turisti, in mare parte pensionari din Statele Unite si din Europa, sunt indispensabile. Ei au o contributie de 4, pana la 5 milioane de euro, bani care se adauga la bugetul anual de functionare de 4,3 milioane de euro, fapt ce permite limitarea costurilor de sejur pentru cercetatori.

Una din solutiile pentru ameliorarea situatiei ar fi interzicerea acostarii pacheboturilor mari si acceptarea exclusiva a navelor mici, care sa aduca turisti dispusi sa invete cate ceva despre zona. Totusi, exista riscul ca pacheboturile sa faca escala in alte locuri vulnerabile, asupra carora nu exista niciun control.

Potrivit AFP, Ny-Aalesund, situat la aproximativ 1.200 km de Polul Nord, este un fost zacamant de carbuni care a devenit centru international de cercetare si este, totodata, cel mai nordic sat de pe glob.

Cei 180 de cercetatori si specialisti in logistica studiaza un camp vast de domenii, de cele mai multe ori legate de schimbarile climatice: studii atmosferice, biologie terestra si marina, glaciologie, geodezie, oceanografie.

Cele zece tari care dispun de o baza stiintifica la Ny-Aalesund sunt: Norvegia, Germania, Franta, China, India, Coreea de Sud, Marea Britanie, Olanda, Japonia si Italia.

Locul a fost ales pentru cercetare deoarece faciliteaza transmisiile cu satelitii, datorita prezentei infrastructurilor din epoca miniera si pentru ca se afla la mare distanta de comunitatile urbane si de sursele de poluare.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *