Ucraina a incalcat Conventia Aarhus

0
338

CAZUL BISTROE – Kievul este din nou tras de urechi
Ucraina are din nou probleme din cauza Canalului Bistroe pe care il construieste in Delta Dunarii. De data aceasta, Convetia de la Aarhus trage de urechi Executivul de la Kiev pentru Bistroe.

Statele din Conventia de la Aarhus (privind accesul la informatii, participarea publica la decizii si accesul la justitie privind mediul) au decis ca Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile internationale ce ii revin conform acestei conventii in ceea ce priveste Canalul Bistroe.

CONFERINTA PARTILOR. Potrivit unui comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe, aceasta decizie a fost adoptata, prin consens, cu prilejul celei de-a treia Conferinte a Partilor, care a avut loc la Riga, in perioada 11-13 iunie 2008. Problema Bistroe s-a aflat pe agenda reuniunii Statelor Parti la Conventia Aarhus, la punctul dedicat cazurilor de nerespectare a obligatiilor prevazute de conventie.

„Pornind de la faptul ca Ucraina continua sa isi incalce obligatiile internationale, statele au adoptat si un avertisment adresat Ucrainei, care va intra in vigoare in cazul in care, pina la data de 1 ianuarie 2009, Ucraina nu va intreprinde o serie de masuri menite sa asigure o implicare efectiva a publicului atit din Ucraina, cit si din statele afectate in luarea deciziilor referitoare la proiectul Bistroe”, se arata in comunicat. Conform regulilor Conventiei, Statele Parti recurg la aceasta masura in cazul in care un stat ignora repetat normele internationale. Statele au decis ca Ucraina trebuie sa informeze periodic in legatura cu fiecare pas intreprins pentru a se conforma acestor norme. „In timpul reuniunii, Ucraina si-a asumat angajamentul de a respecta obligatiile ce ii revin, aceasta implicind atit actiuni in plan intern, cit si in plan extern, date fiind efectele transfrontaliere ale proiectului”, precizeaza MAE.

INCA UN ANGAJAMENT. Conventia privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziilor si accesul la justitie in problemele de mediu a fost adoptata pe 25 iunie 1998, cu ocazia celei de-a patra Conferinte Ministeriale, avind ca subiect al dezbaterilor „Mediul pentru Europa”. Conventia se axeaza pe interactiunea dintre public si autoritati, initiind un proces de participare publica in negocierile si implementarea acordurilor internationale. Pina in prezent, 40 de state, inclusiv Romania, au semnat Conventia de la Aarhus, iar 17 state, printre care si tara noastra, sint considerate parti la conventie.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.