Ucraina opreste lucrarile la canalul Bastroe

Kievul a revocat asa-numita “Decizie finala”, prin care, in decembrie 2007, dispunea inceperea lucrarilor la cea de-a doua faza a canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra (cunoscut drept proiectul Bastroe), a anuntat MAE de la Bucuresti.
oprirea lucrarilor la canalul bastroe
Autoritatile romane au fost informate de revocarea, instituita la 11 august, prin Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, iar hotararea a fost luata ca urmare a angajamentului asumat de partea ucraineana, la 19-21 mai 2008, ca isi va revizui decizia finala privind proiectul Bastroe.

In mai, Ucraina se angajase la revizuire cu prilejul celei de-a cea de-a patra reuniuni a statelor parti la Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite, tinuta la Bucuresti. Potrivit Mediafax, Conventia (cunoscuta si drept Conventia de la Espoo) reglementeaza, in principal, etapele procedurale pe care statele care doresc punerea in aplicare a unui proiect cu impact transfrontalier asupra mediului trebuie sa le parcurga. In acea reuniune, statele parti au adoptat o “declaratie oficiala de non-conformitate” privind nerespectarea de catre Ucraina a obligatiilor sale. Conform regulilor de procedura, statele parti recurg la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale.

Printr-un comunicat, MAE roman a salutat decizia ucraineana si a exprimat disponibilitatea partii romane de a relua dialogul cu Ucraina pentru identificarea unei solutii definitive la proiectul Bastroe. Faptul ca Kievul a decis sa nu continue lucrarile la canalul maritim nu inseamna ca ar fi renuntat definitiv la orice intentie in acest sens, ci doar ca, momentan, a ales sa se supuna hotararii reprezentantiilor Conventiei. Acestia au cerut ca nicio lucrare suplimentara sa nu se mai efectueze la canal pana ce expertii din Comitetul de Implementare nu se vor pronunta asupra impactului asupra mediului.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente