Conferinta Natiunilor Unite (ONU) privind schimbarile climatice, care a inceput ieri la Cancun, in Mexic, trebuie sa faca un pas semnificativ spre instituirea unui cadru cuprinzator si obligatoriu din punct de vedere juridic pentru actiunile de combatere a schimbarilor climatice la nivel mondial, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Astfel, la Cancun, Uniunea Europeana va face presiuni pentru a se ajunge la un acord asupra unui set echilibrat de decizii care ar pregati terenul pentru crearea cat mai curand a unui cadru obligatoriu din punct de vedere juridic la nivel mondial si ar duce la actiuni imediate si concrete de combatere a schimbarilor climatice. UE, principalul donator de ajutoare al lumii, va prezenta la Cancun un raport complet si transparent privind finantarea initiala rapida pe care a furnizat-o UE pentru a sprijini tarile in curs de dezvoltare.
Insa, miza intalnirii care va dura 12 zile este mult mai ampla. Astfel, esecul negocierilor de la Cancun va reprezenta o lovitura dura pentru ONU.
„UE este pregatita sa-si dea acordul la Cancun in privinta unui cadru ambitios la nivel mondial privind clima, dar, din pacate, unele dintre celelalte economii majore nu sunt pregatite pentru asta. Totusi, conferinta de la Cancun poate face un pas semnificativ inainte la nivel mondial prin stabilirea, de comun acord, a unui set echilibrat de decizii care sa cuprinda multe aspecte esentiale”, a declarat comisarul european pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard.
Din punctul ei de vedere, este crucial ca la Cancun sa se ajunga la cateva intelegeri. „In caz contrar, procesul de negociere al ONU privind schimbarile climatice risca sa-si piarda avantul si relevanta, iar deocamdata nimeni nu a reusit sa propuna un forum alternativ care sa poata oferi rezultate mai bune. Prin urmare, conferinta de la Cancun trebuie sa realizeze progrese in legatura cu problemele de fond, si poate face acest lucru daca toate partile dau dovada de vointa politica”, a subliniat aceasta.
Spre un cadru la nivel mondial privind clima
Intre 29 noiembrie si 10 decembrie, in cadrul conferintei de la Cancun, vor continua negocierile ONU care vizeaza elaborarea unui sistem mondial de combatere a schimbarilor climatice pentru perioada de dupa 2012, cand expira principalele dispozitii ale Protocolului de la Kyoto.
Din punctul de vedere al UE, obiectivul fundamental al procesului de negociere al ONU trebuie sa fie crearea unui cadru mondial ambitios, cuprinzator si obligatoriu din punct de vedere juridic, care sa implice toate tarile in combaterea schimbarilor climatice. Acest cadru ar trebui construit pe bazele Protocolului de la Kyoto si ale Acordului de la Copenhaga. Acesta din urma este rezultatul conferintei ONU de anul trecut referitoare la schimbarile climatice si a fost aprobat de 140 de tari, inclusiv UE si statele sale membre. Acordul de la Copenhaga recunoaste nevoia limitarii incalzirii globale la maximum 2 °C peste temperatura din perioada preindustriala.
UE ar prefera ca viitorul cadru la nivel mondial privind clima sa ia forma unui instrument nou, unic, obligatoriu din punct de vedere juridic, care sa includa elementele esentiale ale Protocolului de la Kyoto. Totusi, UE este dispusa sa ia in considerare o a doua perioada de angajament in temeiul Protocolului de la Kyoto, cu conditia ca aceasta sa faca parte dintr-un acord mai amplu la nivel mondial care sa implice toate economiile dezvoltate in actiunile de combatere a schimbarilor climatice si cu conditia imbunatatirii integritatii de mediu a Protocolului.
Pachetul de decizii de la Cancun
UE considera ca este important ca aceasta conferinta de la Cancun sa fie o etapa semnificativa care sa pregateasca terenul pentru instituirea cat mai curand a unui cadru mondial cuprinzator si obligatoriu din punct de vedere juridic.
Conferinta ar trebui sa realizeze progrese prin elaborarea unui pachet echilibrat de decizii care sa reflecte progresele obtinute in cadrul negocierilor de pana acum si sa stabileasca principalele elemente ale structurii viitorului sistem mondial privind clima. De asemenea, deciziile luate la Cancun ar trebui sa permita lansarea unor actiuni concrete si imediate de combatere a schimbarilor climatice, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.
Inca nu s-a ajuns la un acord privind sfera de aplicare a pachetului de decizii. UE doreste ca pachetul echilibrat de decizii de la Cancun sa abordeze, printre altele, urmatoarele aspecte specifice:
Finantarea initiala rapida
In 2010, UE a mobilizat o finantare „initiala rapida” de 2,2 miliarde EUR pentru a sprijini tarile in curs de dezvoltare in eforturile lor de a se adapta la schimbarile climatice si de a le atenua.Aceasta finantare face parte din angajamentul general al UE in temeiul Acordului de la Copenhaga de a oferi 7,2 miliarde EUR in perioada 2010-2012.
Finantarea initiala rapida completeaza sprijinul semnificativ in domeniul climatului pe care UE, principalul donator de ajutoare al lumii, il ofera deja tarilor in curs de dezvoltare prin Asistenta oficiala pentru dezvoltare (AOD). In 2008, de exemplu, UE a donat 5,1 miliarde USD in cadrul AOD pentru atenuarea schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare, ceea ce reprezinta 60 % din AOD furnizata in acest scop.
Pentru a asigura transparenta deplina a punerii in aplicare a angajamentului sau privind finantarea initiala rapida, UE va prezenta un raport cuprinzator privind progresul acesteia la Cancun, in cadrul unui eveniment public secundar deschis tuturor participantilor si partilor interesate. De asemenea, UE va prezenta, in viitor, rapoarte anuale pe aceasta tema.