UE permite fermierilor sa lase lesurile pe camp

0
369

Parlamentul European a votat, saptamana trecuta, modificarea legii care interzicea fermierilor sa lase animalele moarte pe camp drept hrana pentru vulturi, actiune salutata de Societatea Ornitologica Romana (SOR) printr-un comunicat de presa dat astazi publicitatii.
zagan
Potrivit SOR, lesurile sunt o sursa importanta de hrana pentru unele dintre cele mai impresionante pasari de prada din Europa, vulturii. Cunoscuti drept „sanitari ai naturii”, vulturii sunt capabili sa curete o vaca moarta sau o carcasa de oaie in cateva ore, inainte ca acestea sa poata deveni focare de infectie.

Obligativitatea de indepartare imediata a vitelor moarte de pe camp si de incinerare a lor a dus la scaderea semnificativa a numarului vulturilor din Europa. De unde si modificarea legii de catre PE.

Guvernul roman trebuie sa faca urmatorul pas

Desi acest vot reprezinta o mare realizare din punctul de vedere al conservarii speciilor, mingea este in terenul guvernelor fiecarui stat membru, care vor trebui sa implementeze aceasta modificare, pentru a avea efectele scontate in beneficiul populatiilor de vulturi din Europa.

„In urma cu 80 de ani hoitarul, vulturul sur, vulturul negru sau zaganul erau prezenti si in Romania. Vanatoarea si reglementarile sanitare si de utilizare a otravurilor pentru combaterea carnivorelor mari au dus insa la disparitia acestor magnifice pasari din fauna Romaniei. Aplicarea acestei noi reglementari ar putea contribui semnificativ la reintoarcerea lor”, se arata in comunicatul Societatii Ornitologice Romane.

De aceasta modificare vor beneficia si alte specii necrofage de pasari si mamifere, cum sunt ursii sau lupii. In acelasi timp fermierii vor avea mai putina bataie de cap, sarcina de curatare fiind indeplinita in mod natural de vulturi.

Membrii Parlamentului European care au sustinut aceste modificari ale reglementarilor sanitare ale UE in scopul conservarii vulturilor sunt Chris Davies (Marea Britanie), Sattu Hassi (Finlanda), Jens Holm si Asa Westlund (Suedia).

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.