UE respecta protocolul de la Kyoto

Protocolul de la Kyoto este respectat cu sfintenie de Uniunea Europeana. UE estimeaza ca isi va implini toate obiectivele pana in 2012, cand protocolul se va incheia. Uniunea spera ca anul viitor la Copenhaga sa se semneze un nou acord global de mediu.
protocolul de la Kyoto
Din raportul anual al Comisiei privind progresele inregistrate reiese ca UE si majoritatea statelor membre sunt capabile sa isi respecte angajamentele asumate in cadrul protocolului de la Kyoto in vederea reducerii sau limitarii emisiilor de gaze cu efect de sera. Cele mai recente estimari ale statelor membre indica faptul ca
UE-15 isi va realiza obiectivul de reducere a emisiilor cu 8%, combinand politicile si masurile deja luate, achizitionarea de credite de emisii din proiecte desfasurate in tari terte si activitatile din domeniul silviculturii, prin intermediul carora carbonul este absorbit din atmosfera. In prezent, in unele state membre se afla in discutie o serie de masuri suplimentare, care ar putea aduce o reducere suplimentara de 3,3%, permitand astfel UE-15 sa isi depaseasca obiectivul de reducere a emisiilor. Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Ultimele estimari sunt de bun augur. Ele demonstreaza ca actiunea coordonata la nivel european in vederea realizarii obiectivelor de la Kyoto functioneaza cu adevarat. Sa nu uitam insa ca Kyoto este doar primul pas: acum planeta are nevoie de un nou acord international privind clima, care sa incorporeze reducerile ambitioase ale emisiilor pe care Europa si le-a autoimpus pentru anul 2020 si ulterior. Din acest motiv, masurile suplimentare pe care statele membre UE si le propun trebuie implementate, iar pachetul de masuri propus de Comisie privind schimbarile climatice si energia trebuie aprobat fara intarziere de Parlamentul European si de Consiliu”.

ANGAJAMENTE
In cadrul protocolului de la Kyoto, cele 15 state care erau membre ale UE la data la care protocolul a fost adoptat (UE-15) si-au luat angajamentul de a isi reduce emisiile colective de gaze cu efect de sera in perioada 2008-2012 cu 8% sub nivelurile dintr-un an de referinta ales (1990 in majoritatea cazurilor). Acest angajament comun a fost tradus in obiective de emisii diferentiate la nivel national pentru fiecare stat membru UE-15, al caror caracter obligatoriu este prevazut de legislatia europeana. Pentru emisiile din UE-27
nu exista nici un obiectiv comun. Zece din cele douasprezece state membre care au aderat la UE in 2004 si in 2007 si-au luat angajamente individuale in cadrul protocolului, care vizeaza reducerea emisiilor respectivelor state cu 6% sau, dupa caz, cu 8% fata de nivelurile din anul de referinta pana in 2008-2012. Cipru si Malta sunt singurele state care nu au nici un obiectiv de emisii.

ESTIMARI PENTRU UE-15 SI UE-27
Dupa cum s-a anuntat si in luna iunie (a se vedea IP/08/965), in 2006, ultimul an pentru care sunt disponibile date complete, nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera in UE-15 a inregistrat o scadere cu 2,7% fata de nivelurile din anul de referinta. Acest rezultat a contrastat cu nivelul cresterii economice de peste 40% in aceeasi perioada. Pentru UE-27, reducerea emisiilor a atins in 2006 procentul de 10,8% in raport cu nivelurile din anul de referinta. Raportul Comisiei privind progresele, bazat pe ultimele previziuni ale statelor membre, indica faptul ca politicile si masurile existente – cele deja puse in aplicare – ar trebui sa determine, pana in 2010, anul de la jumatatea perioadei 2008-2012, o scadere a emisiilor din UE-15 cu 3,6% fata de nivelurile din anul de referinta. Aceasta scadere ar putea ajunge la 6,6%, ca urmare a reducerii de 3% generate de planurile a 10 dintre statele membre ale UE-15 de a achizitiona credite in cadrul unor proiecte de reducere a emisiilor desfasurate de tari terte prin intermediul celor trei mecanisme comerciale stabilite la Kyoto – comercializarea emisiilor la nivel international, mecanismul de dezvoltare curata si instrumentul comun de implementare.

MAI MULTE REDUCERI

Despaduririle si reimpaduririle, in urma carora se creeaza asa-numite „puturi” biologice care absorb dioxidul de carbon din atmosfera, ar putea contribui cu inca 1,4% la aceasta scadere, reducerea totala fiind de 8%, adica la nivelul propus la Kyoto. In cazul implementarii complete a masurilor si politicilor suplimentare aflate in discutie in 10 state membre, ar fi posibila generarea unor reduceri suplimentare de pana la 3,3%, determinand astfel o marja semnificativa de siguranta in ceea ce priveste obiectivul de reducere cu 8% a emisiilor. Pe langa aceasta, statele membre nu au integrat complet in estimarile lor limitele certificatelor de emisii stabilite pentru perioada de comercializare 2008-2012 in cadrul UE a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii. Se estimeaza ca, pentru UE-15, aceste limite vor genera o reducere cu 3,3% fata de nivelurile din anul de referinta.

„Ultimele estimari sunt de bun augur. Ele demonstreaza ca actiunea coordonata la nivel european in vederea realizarii obiectivelor de la Kyoto functioneaza cu adevarat”
Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *