Parvan: „Obiectivul nu este realizabil daca vrei sa ai si industrie competitiva”
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) cu 40% sub nivelul din 1990 si o cota obligatorie de 27% la nivelul UE pentru energia regenerabila sunt pilonii anuntati, ieri, de Comisia Europeana pentru noul cadru privind schimbarile climatice si energia, pana in 2030.
José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat: „Politicile climatice sunt fundamentale pentru viitorul planetei noastre, in timp ce o politica energetica cu adevarat europeana este un factor-cheie pentru competitivitatea noastra. Abordarea simultana a acestor doua aspecte nu este contradictorie, ci, dimpotriva, contribuie la o consolidare reciproca. Este in interesul UE sa creeze o economie generatoare de locuri de munca, care sa fie mai putin dependenta de energia importata, printr-o eficienta crescuta si prin recurgerea intr-o mai mare masura la energia nepoluanta produsa intern. Un obiectiv ambitios de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru 2030 este piatra de temelie cea mai eficienta din punctul de vedere al costurilor pe calea noastra catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon. Iar obiectivul de 27% pentru energia regenerabila este un semnal important pentru a oferi stabilitate investitorilor, a stimula locurile de munca ecologice si a sprijini securitatea aprovizionarii”.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), ne-a declarat ca obiectivul propus de UE nu este realizabil: „Politicienii de la varful UE sunt in toiul alegerilor. Realitatea ne arata ca nu se poate vorbi de o politica unica a statelor membre. UE vorbeste de reducerea emisiilor, iar Germania isi creste productia de energie pe baza de carbune, care este cea mai poluanta. Nu exista o solutie prin care sa gasesti calea de mijloc intre dezideratele de mediu si interesele industriei. Intre companiile energetice si cele din industrie sunt divergenete serioase, iar UE nu face decat sa tatoneze terenul cu diverse solutii”.
Potrivit unui comunicat remis redactiei, obiectivul cadrului aprobat ieri de CE este de a stimula un progres continuu spre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si un sistem energetic sigur, care asigura energie la preturi accesibile pentru toti consumatorii, sporeste securitatea aprovizionarii cu energie, reduce dependenta UE fata de importurile de energie si creeaza noi oportunitati pentru crestere si locuri de munca.
Comunicarea care stabileste cadrul pentru 2030 va fi dezbatuta la cel mai inalt nivel, in special in cadrul Consiliului European si al Parlamentului European. Ea este insotita de o propunere legislativa privind o rezerva pentru stabilitatea pietei pentru schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) incepand din 2021, pentru a spori soliditatea acesteia.
Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a declarat: „Obiectivul meu este de a garanta ca energia ramane la un pret accesibil pentru gospodarii si intreprinderi. Cadrul pentru 2030 stabileste un nivel ridicat de ambitie in ceea ce priveste combaterea schimbarilor climatice, dar recunoaste, de asemenea, ca acest obiectiv trebuie sa fie atins cu cel mai mic cost. Piata interna a energiei ofera baza pentru a realiza acest obiectiv si voi continua sa depun eforturi in directia finalizarii sale pentru a utiliza intregul sau potential. Aceasta include «europenizarea» politicilor in materie de energie regenerabila”.
Cadrul pentru 2030 propune un nou sistem de guvernanta bazat pe planuri nationale pentru o energie competitiva, sigura si durabila. Pe baza viitoarelor orientari elaborate de Comisie, aceste planuri vor fi concepute de catre statele membre in conformitate cu o abordare comuna, care va asigura o mai mare securitate pentru investitori si o mai mare transparenta, sporind atat coerenta, cat si coordonarea si supravegherea la nivelul UE. Un proces iterativ intre Comisie si statele membre va asigura faptul ca planurile sunt suficient de ambitioase, precum si coerenta si conformitatea lor in timp.
Cadrul urmeaza sa fie analizat de Consiliul European in cadrul sesiunii de primavara din 20-21 martie.