Uimitor: pentru prima data, zoologii au observat reptile folosind unelte

Uimitor: pentru prima data, zoologii au observat reptile folosind unelte
Uimitor: pentru prima data, zoologii au observat reptile folosind unelte

Crocodilii si aligatorii par sa fie mai creativi decat se credea: cercetatorii au descoperit ca aceste reptile folosesc „unelte” – de pilda crengi – pentru a ademeni pasari de apa, pe care le prind drept hrana. Este pentru prima data cand specialistii observa folosirea uneltelor de catre reptile, iar fenomenul a fost observat la mai multe specii de crocodilieni, ceea ce sugereaza ca ar putea fi larg raspandit in cadrul acestui grup de reptile.

In doua zone ale lumii indepartate una de cealalta – sudul Statelor Unite ale Americii si India – a fost observat acelasi fenomen: atat crocodilul de mlastina din India, cat si aligatorii si crocodilii din Louisiana sI Florida leagana pe bot crengute (in timp ce stau cufundati in apa), dand impresia ca acestea plutesc pe apa, pentru a atrage pasari precum starcii si egretele, care, in sezonul de imperechere, aduna crengi pentru a-si construi cuiburile.

Si mai interesanta este observatia ca reptilele manifesta acest comportament strict intr-o anumita perioada, foarte scurta, in timpul sezonului de imperechere a pasarilor.

Zoologii de la Universitatea din Tennessee, care au documentat acest comportament, publicandu-si descoperirile in jurnalul Ethology Ecology and Evolution, spun ca folosirea de obiecte ca momeli este foarte rara in natura, fiind observata pana acum doar la cateva specii de animale.

Unele specii de starcii, de exemplu, folosesc pene si crengute pentru a atrage pestii cu care se hranesc, iar bufnitele de vizuina folosesc excremente pentru a atrage gandacii de balegar.

Dar este pentru prima data cand un astfel de comportament este observat la reptile si primul caz in care este documentata o astfel de „programare sezoniera” in utilizarea uneltelor de catre animale.

Rezultatele, spun autorii studiului, ofera o perspectiva noua asupra complexitatii comportamentului acestui grup foarte vechi de reptile – archosaurienii – caruia ii apartin crocodilii si aligatorii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente