Oregano este cunoscuta ca si planta aromatica si terapeutica inca din antichitate. Este o planta cu ajutorul careia se imbunatateste si se da aroma mincarurilor. Ea are doua varietati dintre care una, Origanum Marjoram, este utilizata mai ales in bucatarie, iar cealalta, Origanum Vulgare, este deosebita prin calitatile sale terapeutice. Oregano insa are cel mai mare merit atunci cand este utilizat ca medicament. Astfel, uleiul de oregano are actiunea a 18 antibiotice dintre cele mai cunoscute, spun cercetatorii britanici. Ei au dovedit ca oregano, prin continutul mare de carvacrol, este mai eficient decat antibioticele distrugand microbii si bacteriile rezistente la antibiotic. Cercetatorii au demonstrat ca oregano este mai eficient in tratamentul giardei decit medicamentele clasice.
Utilizarea uleiului de oregano este insa si pentru uzul intern, dar si pentru cel extern. Substanta activa din oregano, carvacol, inhiba dezvoltarea bacteriilor, raspandirea stafilococului auriu la nivel pulmonar si facial avind, in paralel, efect antibacterian, expectorant si mucilitic. Pe linga aceasta substanta, extrasul uleios din oregano mai contine acid rozmarinic si terpenoizi, timol si borneol si flavonoide, steroli, vitamina A si C cu efecte binefacatoare in vindecarea bolilor de piele.
Cum folosim oregano in uzul intern si extern?
Uleiul este recomandat contra virusilor, baceriilor si parazitilor de orice fel incluzand aici Candida, Giardia duodenalis, Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus. Are efecte benefice in infectii urinare si prostatita. De asemenea, este indicat in infectii pulmonare, tuse persistenta si dureri in gat.
Administrarea acestui produs se face la sfatul unui specialist. La adulti 5 picaturi de 3-5 ori pe zi care se pun sub limba sau se iau cu o lingurita de miere. Dupa administrare se respira de cateva ori pentru a inhala vaporii de oregano.
In infectii pulmonare sau la sinusuri pe langa administrarea sublinguala se fac si inhalatii. Daca nu exista un inhalator atunci se poate folosi metoda clasica, un vas de apa fierbinte in care se pun citeva picaturi de ulei de oregano. Cu un prosop pus pe cap se apropie fata de vasul fierbinte si se inhaleaza vaporii.
Pentru herpes se unge local zona afectata si sublingual 3-5 picaturi urmat de 2-3 picaturi din ora in ora timp de 9 ore in fiecare zi.
In cazul unor afectiuni ale pielii uleiul de Oregano este de un real folos. Poate fi folosit de 2-3 ori pe zi aplicat pe piele cite 2-3 picaturi: pentru intepaturi, infectii, furuncule, acnee, psoriazis, negi, iritatii de piele, micoze. Se poate adauga in uleiul de corp sau sapunul lichid pentru a-l utiliza zilnic. In caz de rani pe piele, negi, furuncule sau acnee se aplica ulei de oregano pana la saturatie si se freaca bine pentru a intra bine in piele. In cazul ranilor sau furunculelor se acopera apoi cu un plasture.
In cazul afectiunilor bucale pentru a dezinfecta si deparazita total zona bucala si pentru a trata sau preveni paradontoza se folosesc cateva picaturi de ulei de oregano pe periuta de dinti in loc de pasta de dinti si se freaca dintii. Iar in cazul gingiilor se freaca gingiile cu cateva picaturi.
Daca scalpul este afectat de o ciuperca, matreata sau diverse iritatii inainte de a folosi samponul se adauga 2-3 picaturi in sampon. Se lasa citeva minute sa actioneze, apoi se clateste cu apa.
Datorita mirosului placut si patrunzator, dar si a nenumaratelor proprietati benefice, uleiul de oregano este utilizat si in aromaterapie. Se pun citeva picaturi in vaporizator purificind in acest mod atmosfera din camera.
Daca exista ciuperci la nivelul picioarelor sau rani, in special intre degetele piciorului, precum si deteriorarea (macinarea) unghiilor in paralel cu un miros foarte neplacut se folosesc citeva picaturi de oregano care se intind pe zonele afectate. Cateva picaturi de ulei de oregano in apa calda pentru baie de sezut ajuta la eliminarea problemelor legate de un spectru larg de ciuperci (inclusiv candida).
Eugeniu RADULESCU,
www.bioenergoterapia.ro