40 de exper?i sustin dezvoltarea durabil? prin ecoturism la Ro?ia Montan? intr-o scrisoare publica
40 de experţi sustin dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană intr-o scrisoare publica
Proiectul Rosia Montana, in defavoarea Romaniei

Proiectul Rosia Montana nu este in interesul tarii intrucat resursele Romaniei sunt vandute pe degeaba, releva un sondaj realizat de Public Affairs * 57,4% dintre romani si-au exprimat punctul de vedere in acest sens, in timp ce 42,6% il considera un proiect in interesul Romaniei

92,8% dintre romani considera ca statul roman, cel care este proprietarul zacamantului de aur, ar trebui sa fie principalul beneficiar al profiturilor proiectului, in timp ce 7,2% considera compania, cea care a asigurat fondurile necesare investitiei, beneficiara de drept a profiturilor proiectului.

Cat priveste organizarea, in viitor, a unui referendum pe tema proiectului Rosia Montana, prin care cetatenii sa decida asupra continuarii sau nu a acestui proiect, 86% dintre romani doresc acest lucru, considerand ca este o idee buna.

Desecretizarea contractului dintre Rosia Montana si statul roman este dorita de 96% dintre respondenti, doar 4% considera ca acest contract ar trebui sa ramana confidential.

74% dintre romani considera ca presedintele suspendat, Traian Basescu, nu a procedat in interes national, atunci cand s-a declarat in favoarea proiectului, in timp ce 26% considera ca Basescu a actionat pentru interesul national.

Dintre cei care vor participa la referendum, duminica si vor vota “DA”, pentru demiterea lui Basescu, 88,5% considera ca acesta nu a procedat in interes national. Doar 63,3% dintre sustinatorii lui Basescu, cei care vor vota “NU” la referendum, cred ca pesedintele a urmarit interesul national.

Romanii nu doresc cianuri in minerit. 85% dintre repondenti sunt impotriva acestei tehnologii in timp ce doar 15% doresc exploatarea cu cianuri, la Rosia Montana.

Sondajul a fost realizat de Public Affairs, pe un esantion de 1273 de persoane cu varste de 18 ani si peste, prin interviuri telefonice (CATI), in perioada 24 – 26 iulie. Sondajul are o marja de eroare de Â/- 2,75%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here