Uleiul de rapita, bun pentru sanatate!

Ulei de rapita

Rapita a fost pentru prima data crescuta in Canada, fiind buna pentru hranirea animalelor, pentru obtinerea uleiurilor vegetale, pentru gatit si obtinerea biocombustibilului diesel. Uleiul de rapita este asemanator celui de masline, continand doua tipuri de grasimi extrem de sanatoase: mononesaturate si polinesaturate.

Tot procentajul de calorii din ulei este luat din grasime, o singura lingura avand in jur de 124 de calorii, dintre care 1,031 garme de grasimi saturate, 8,9 grame de grasimi mononesaturate si 3,94 grame de grasimi polinesaturate, conform Live strong.

Mai are si vitamina E, in jur de 2,44 miligrame pe portie, in timp ce cantitatea zilnica recomandata este de 15 miligrame.

In comparatie cu untul, care are aproape 8 grame de grasimi saturate pe portie si foarte putine grasimi sanatoase, uleiul de rapita reprezinta o varianta mult mai buna, fiind potrivit atat la gatit, cat si in salate.

Inlocuind untul si margarina cu ulei de rapita atunci cand gatesti vei scadea riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, vei scadea presiunea sanguina si imbunatati nivelul colesterolului, conform unui studiu aparut in 2008 intr-un jurnal american de medicina si dieta.

Au aparut zvonuri conform carora rapita are un nivel ridicat de acid erucic, potential toxic pentru oameni. Totusi, oamenii de stiinta au stabilit ca nivelul este mult prea mic pentru a face rau.

Ce sa nu scapi din vedere

Chiar daca uleiul de rapita este un aliment benefic, nu trebuie ca procentajul grasimilor rezultate din consumul acestuia sa depaseasca 35% din alimentatia totala intr-o zi, astfel incat sa tii sub control nivelul carbohidratilor. In acest fel nu vei avea probleme cu greutatea si cu bolile vaselor de sange si de inima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *